MENÜ

Előttünk álló termésmegőrzési feladatok kukoricában

2016.08.22.

Milyen további termésmegőrzési feladatokra mutat rá a Magyar Kukorica Klub a Termésversenyre jelentkezőknek? Önnek is szól, ha van kukoricája, olvassa el!

  1. Vadkár elhárítás: különösen a szarvas és vaddisznó okozhat érzékeny, a termést jelentősen csökkentő kárt! Leghatékonyabb védekezési módszerek a vadgyérítés és állandó (fegyveres) felügyelet, folyamatos emberi jelenlét; távoltartás kerítéssel, villanypásztorral, szagriasztással, és a lehető legkorábbi betakarítással.

  2. Rovarkártevők elleni védekezés: tekintettel a kukoricamoly, gyapottok bagolylepke, és kukoricabogár várható elnyúló kártételére, a jelenleg is még erőteljes rajzást vegyszeres védekezéssel lehet csökkenteni. Versenyparcellákon néhány %-os kártétel is befolyásolhatja a versenyeredményt.

  3. Gombabetegségek elleni védekezés: Várható, hogy a vontatott érés miatt a gombabetegségek is súlyosabb fertőzési helyzetet alakítanak ki. Ez azért is bekövetkezhet, mert egyes régiókban korán rajzott mind a kukoricamoly, mind a gyapottok bagolylepke, s a kukoricát az első lárvanemzedék gombabetegséggel befertőzte. A rovarkártevők elleni védekezéssel egyidejűleg célszerű a rovarölő szerek mellé gombaölő szert is tenni. Minthogy a rovarkártétel és a gombafertőzések hibrid, technológia és helyi időjárási feltételektől erősen befolyásoltak, a helyi feltételeket is jól ismerő szakértő igénybevételét javasoljuk!Korábbi, a témával kapcsolatban kiadott szakmai anyagaink azt vetítik előre, hogy ebben az évben főként a „DON” toxint termelő fuzárium fajok felszaporodásával számolhatunk.

    „Mind a Fusarium, mind az Aspergillus fajok fertőzéséhez mérsékelten meleg párás, nedves idő ideális. A fertőzés utáni időszakban a gombafertőzés fejlődéséhez a csapadékos és átlagos hőmérsékletű nyár a F. graminearumnak kedvez, a F. verticillioides az átlagnál melegebb száraz, az Aspergillus flavus viszont kifejezetten száraz és forró időjárást igényel. A felvázolt időjárási menetek egyben az adott toxinok felhalmozódásának is kedveznek.” Teljes cikk,

    Ezeknek a fajoknak a legkisebb a kötődésük a rovarkártevők tevékenységéhez, csapadékos időjárásban könnyen befertőzik a kukorica csöveket a bibecsatornán keresztül is. Párás, csapadékos meleg, de nem túl forró időjárásban, amikor az érési folyamat ugyan kedvező a szemtelítődéshez, de el is nyújtja az érést, akár az egész csövet elfertőzheti, s jelentős toxinfelhalmozást okozhat.
  4. További veszteségek csökkentése: A vad- és rovarkár veszteségek csökkentése, valamint a gombabetegségek kiteljesedésének gátlása érdekében hangsúlyozzuk a szokásosnál nagyobb, akár 22-25%-os szemnedvesség tartalomnál történő betakarítást! A mérhető, de különösen eladható termés gyorsabban csökken, mint a szárítási költségek!