MENÜ

Csehország mezőgazdasági gépgyártása a világ legjobbjai közé tartozik

2016.02.11.

Csehország mezőgazdasági gépeinek és berendezéseinek kiváló minőségét a nemzetközi kereskedelem is elismeri. Az iparág a 2009-2010-es válság során mintegy 30%-kal esett vissza, azonban 2011-ben már kilábalt és mind a növekedési pálya a mai napig tart.

„A mezőgazdasági gépgyártás volumenét nehéz előre megjósolni, hiszen a mezőgazdaságban dolgozók befektetési készségét több faktor befolyásolja, pl. az állami és az EU-s pályázatok elérhetősége vagy a termékeket felvásárló üzletláncok előírásai és az általuk a gazdákra gyakorolt nyomás”- mondotta Dušan Benža, a cseh Mező- és Erdőgazdasági Gépgyártók Szövetségének elnöke.

Szerencsére a válság már mögöttünk van. Azonban a 2000 és 2008 között Csehországban évente értékesített kombájnok számát még nem érte el a kereskedelem. A válság előtt 2007-ben eladott kombájnok száma 231 db, míg 2008-ban 284 db volt. 2012-ben csupán 196 db, míg az 2011-ben 175 db és 2010-ben 166 db kombájnt lehetett értékesíteni. A 2015-ös év azonban ígéretesebb képet mutatott: januártól augusztusig több arató kombájnt vásároltak a gazdák, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Techagro-kiallitas_k

A talajmegmunkáló gépektől a trélerekig és rakodógépekig

Csehországban igen bő a mezőgazdasági gépek választéka. A talajmegmunkáló gépeket gyártó vezető exportőrök a következők: FARMET (Česká Skalice Náchod), BEDNAR FMT (Prága), OPaLL Agri (Dolní Životice) és SMS CZ (Rokycany). Az AGRIO MZS (Křemže) öntözőgépgyártó vállalat és az utánfutókat gyártó ZDT Nové (Veselí) szintén nagy sikereknek örvend. A sok kiemelkedő export tevékenységgel büszkélkedő cseh vállalat között még megemlítjük a FARMTEC (Jistebnice), a BAUER TECHNICS (Tábor) és az AGE (České Meziříčí) nevét. Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból a ZETOR TRACTORS traktorgyár sem.

Európa vezető mezőgazdasági szakvásárai: SIMA, AGRITECHNICA és TECHAGRO

Minden nagy csehországi gyártó, disztribútor és nemzetközi márkát képviselő vállalat örömmel mutatkozik be a vezető mezőgazdasági vásárokon: a párizsi SIMA és a hannoveri AGRITECHNICA mellett a brnói TECHAGRO szakvásáron. 2016. április 3-7. között immár a 14. TECHAGRO szakvásárt rendezi meg a Brnói Vásárvállalat. „Az előző vásárra 2014-ben 41 országból 743 kiállító érkezett, akik 83.707 m2 kiállítói területen mutatkoztak be 120.000 látogató előtt”- hangsúlyozta Jan Kuběna, a TECHAGRO vásárigazgatója.

A TECHAGRO magas szakmai színvonalát garantálja az is, hogy az A.ZeT – a cseh Mező- és Erdőgazdasági Gépgyártók Szövetségének tagvállalatai részt vesznek a vásár előkészítésében, reklámozásában. Az A.ZeT 45 tagvállalatából 10 önálló standon állít ki a hannoveri AGRITECHNICA-n, míg a többiek az A.Zet közösségi standján mutatkoznak be.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szervezésben 6 magyar cég 637 m2-en vesz részt a TECHAGRO-n, rajtuk kívül pedig még további 8 kiállító jelezte kiállítói szándékát. A magyar részvétel idén közel 1000 m2-es lesz az áprilisi TECHAGRO-n.  Kiállítók: FARMGÉP Kft., Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., MICHELIN Hungária Abroncsgyártó Kft., NITROGÉNMÜVEK Zrt., OPTIGÉP Kft., Pannon Gép Kft., Vogel & Noot Mezőgépgyár Kft., Balassa Kft., Decoratex 2000 BT, Huntertex KFT, Muray Galerie. Ezen kívül a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. közösségi standján a magyar erdészetek: a Bakonyerdő Zrt., a Kaszó Zrt., az Ipoly Erdő Zrt. és a Gemenc Zrt. a hazai vadászati lehetőségeket népszerűsítik.

Magyarországi képviselet:

BD-EXPO Kft.

Tel.: 1/346-0273

E-mail: [email protected]

www.bdexpo.hu