MENÜ

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Sajtóközleménye

2014.03.12.

A szervezet által jobban hasznosítható, élettanilag fontos makro- és mikroelem tartalmú készítmények kifejlesztése állatok számára az Új Széchenyi Terv keretében

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 262,73 millió forint támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” programban az Új Széchenyi Terv keretében. A 386,368 millió forint összköltségvetésű beruházásban piacképes makro- és mikroelem tartalmú készítményeket fejlesztett ki.

A projekt során az Alpha-Vet Kft. három fő termékkör területén végzett fejlesztéseket. Ezek eredményeként létrejött egy szerves kötésű mikroelemeket tartalmazó takarmány-kiegészítő oldat, egy szerves kötésű vasat tartalmazó szilárd kiegészítő takarmány malacok részére, valamint egy szerves kötésű makroelemeket tartalmazó takarmány-kiegészítő oldat.

A készítmények előnyös tulajdonsága, hogy az így bevitt nyomelemek felszívódása sokkal jobb, mint a hagyományosan használt szervetlen sóké, valamint a mikroelemek retenciója is hosszabb ebben az esetben. Felhasználásukkal nem terheljük az állati szervezetet káros vagy idegen anyagokkal (pl. a jelenleg használt összetevők jelentős szulfát tartalma). Az eljárással a mikro- és makroelem vegyületek bizonyos mértékig védetté tehetők az egyidejűleg alkalmazott összetevők antagonista hatásaival szemben, illetve csökkenthető azok esetleges katalitikus hatása a takarmány preparátumokban. Kiemelten fontos, hogy a jobban hasznosuló szerves kötésű mikroelemek alkalmazásával csökken a környezet terhelése (a bélsárral a termőföldekre és a vízbázisokba jutó réz, cink stb. és sóik révén), amely az intenzív állattartás egyik - egyre nagyobb jelentőséggel bíró - hátrányos mellékterméke. Az optimális kálcium és foszfor ellátás ugyanakkor az intenzív termelésre tenyésztett állatok következményes anyagforgalmi eredetű megbetegedéseinek, termelékenység csökkenésének (csontosodási zavarok, sántaság, tojáshéj-minőség romlás) megelőzését segíti.

További újításként két bendőműködést segítő és az anyagforgalmi betegségek megelőzését szolgáló készítményt is sikerült kifejlesztenünk.

Valamennyi termék üzemi méretű gyártástechnológiájának kialakítása is a projekt része volt.

A projekt keretén belül balatonfűzfői megvalósítási helyszínen beüzemelésre kerültek a fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szilárd és folyékony készítmények előállítására alkalmas gyártó berendezések.

Mindezeknek köszönhetően a készítmények rövid időn belül megjelenhetnek a hazai, vagy akár a nemzetközi piacokon is.

Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.image002


Cím: 1194 Budapest, Hofherr Albert 38-42

E-mail: [email protected]

Honlap: www.alpha-vet.hu

www.ujszechenyiterv.gov.hu

image001