Hat új vidékfejlesztési pályázat várható az év első felében

Agro Napló
A két programozási időszak közötti átmeneti év lehetőséget biztosít arra, hogy a jelenlegi jogszabályi háttérrel a következő hét éves költségvetési ciklus terhére fejlesztési támogatásokat vegyenek igénybe a gazdálkodók.
Fotó: AM

Az év első felében hat új felhívás is várható, ezeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismerteti egy összefoglalóban honlapján.

Januárban jelenik meg 2,3 milliárd Ft keretösszeggel az öntözési közösségek együttműködésének a támogatása. A maximum 250 000 euró – azaz mintegy 87-90 millió forint folyó áron – támogatás meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetésére, fenntartására, fejlesztésére, esetleg új öntözési beruházások előkészítésére vehető igénybe.

Februárra várható a külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázat 30 milliárd forintos kerettel. A külterületi úthálózat fejlesztése jelentősen javítja a vidéki lakosság életkörülményeit, hozzájárul a mindennapi szükségleteik kielégítéséhez, amelyek lehetnek szociális, egészségügyi igények, valamint természetesen a munkahelyeket is könnyebben elérhetjük.

Márciusban hirdetik meg a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című pályázatot egyszerűsített eljárásrenddel és 8,7 milliárd forintos keretösszeggel.

Áprilisban jelenik meg az „Állattartó telepek megújításának támogatása” 10 milliárd forint keretösszeggel, amelyre az előzetes tervek szerint kizárólag a 100 millió forint alatti beruházással tudják benyújtani a támogatási igényeket az érdeklődők.

Szintén áprilisra várható 15 milliárd forintos kerettel a „Kertészet - ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” elnevezésű pályázati felhívás.

Ez év májusában pedig megjelenik még a széles körben már régóta várt „Terménytárolók, szárítók, tisztítók és vetőmag előállító üzemek fejlesztése” című felhívás is mintegy 30 milliárd forint forrást tartalmazó kerettel.

A fentiekből is jól látható, hogy a 2020 őszén elinduló pályázati dömping, még az idei év első felében is folytatódik, ami további 96 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdálkodó szervezetek számára – olvasható az ismertetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?