MENÜ

Az AGRITURF 2022 Zrt. üzemavatójával elkezdődött a növénytermesztés forradalma

2023.03.16.

2023. március 9-én Mezőkövesden felavatásra került az AGRITURF 2022 Zrt. tőzeghumát koncentrátum előállító üzeme.

 

Ezzel kezdetét vette egy új korszak a tápanyag-utánpótlásban, így megnyílik egy út a gazdaságosabb, környezetbarát növénytermesztés felé, mely az egészségesebb élelmiszertermelés alapját adja. Ez az új technológia szolgálja az Green Deal célokat is, hiszen a műtrágya fele elhagyható.

Az Agriturf 2022 Zrt. magyar tulajdonban lévő vállalkozás. Azért jött létre, hogy tevékenységével szolgálja a növénytermesztést, így az élelmiszerelőállítást. Elsősorban magas minőségű tőzegalapú termékeket állít elő és forgalmaz a cég. 

A Tőzeghumát koncentrátumra épülő AGRITURF technológia forradalmasítja a tápanyag-utánpótlást. Használatával a műtrágya fele megtakarítható, mindez környezetbarát technológiával. A vizsgálatok alapján magas humin- és fulvosav tartalommal rendelkező termék bőséges és jó minőségű termést eredményez. A készítmény csökkenti az aszály okozta növényi stresszt, így mérsékeli a károkat. Jótékony hatása van a talaj termőképességének megőrzésére, annak javulására.

Az AGRITURF tőzeghumát technológia vetőmag kezeléssel kezdődik, majd a növényállomány kétszeri permetezésével folytatódik. Az első kezelés általában pár leveles állapotban történik, így a talajra is kerül hatóanyag. A második permetezést virágzás előtt kell elvégezni. 

Mezőkövesden, jelentős beruházással korszerű, tőzeg és huminsav feldolgozására alkalmas üzem létesült. A gyártási folyamat a legmodernebb technológiát képviseli, működése környezetbarát.

Jelenleg az üzem kapacitása napi 160 tonna tőzeghumát koncentrátum termék előállítására alkalmas, így az éves gyártási volumen 42 000 t. A tervezett bővítéssel évente 1 millió hektár szántóföld kezelése biztosított, vagyis Magyarország szántóföldjeinek mintegy ¼ részét lehet ellátni az AGRITURF Tőzeghumát koncentrátummal.

Az üzem jelenleg 12 család megélhetését biztosítja, a bővítést követően ez a szám megduplázódik majd. Most a termelőüzem és tároló csarnokok alapterülete 3.000 m2.

Mivel a termék felhasználása a növénytermesztési szezonhoz kötött, ezért nagyon fontos a termelésnek felkészülnie a gazdáktól szinte egyszerre jelentkező igényekre. Ezért 4 db 150 m3-es földalatti tároló tartály kerül az üzem mögött elhelyezésre 2023. első félévében.

A Tőzeghumát készítmény hatásának bemutatására mintagazdaságot hoz létre a vállalkozás, mintegy 3,5 ha területen, ahol majd több növénykultúrán is megtapasztalható a tőzeghumát technológia eredményessége.

A tervezet szerint létesül még egy kutatólaboratórium is, amely a minőségi paraméterek mérését végzi majd és a termékfejlesztést hivatott szolgálni. Továbbá konferenciák, bemutatók és oktatási programok lebonyolítására alkalmas előadóterem is kiegészíti majd a közel 500 m2-es létesítményt 2024-től.

A termelés felfutása és külföldi partnerek kiszolgálása miatt 2025-ben 10 000 m2-es csarnok és gyárüzem kerül megépítésre. További bővülés 2026-ban várható még egy 5000 m2-es gyártóüzemmel és csarnokkal.

Az üzemet a Mezőkövesdi önkormányzat egy milliárdos beruházással hozta létre pályázat keretében. Az AGRITURF 2022 Zrt. pedig közel 700 millió forintos beruházással önerőből valósította meg a kiegészítő infrastruktúrát, a teljes gyártósort és berendezéseket, logisztikai eszközöket.

Az AGRITURF Mezőkövesdi üzemének avató ünnepségét Dr. Pénzes Éva az AGRITURF 2022 Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója nyitotta meg.

 

agriturf-1

Kép forrása: Agrár Média Iroda

 

Zászlós Tibor, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mezőgazdaságért felelős országos alelnöke beszédében üdvözölte az új tőzeghumát technológiát, amely nagy segítség a gazdáknak, költséghatékony és emellett környezetbarát megoldást nyújt. Külön kiemelte az edukációt, az ismeretanyagok átadásának fontosságát, melyet a tervek szerint a több hektáron megvalósuló mintagazdaság és elődadóterem támogatásával valósít meg az AGRITURF Zrt.

 

agriturf-2

Kép forrása: Agrár Média Iroda

 

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy jó időben, jó helyen jött létre ez az üzem. Biztos abban, hogy az új tőzeghumát technológiát a magyar mezőgazdaság, a magyar gazdák kamatoztatni tudják.

 

agriturf-3

Kép forrása: Agrár Média Iroda

 

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy már most látja a 2022 nyarán átadott, közel 2 milliárd forintos beruházás eredményét, hiszen az Agriturf 2022. Zrt. az iparterület első beruházója.

 

agriturf-4

Kép forrása: Agrár Média Iroda

 

A polgármester hozzátette, hogy ezzel nemcsak egy üzem jött létre, hanem egy új növénytermesztést támogató technológia, egy új termék is, az AGRITURF tőzeghumát koncentrátum, amelyre a mezőgazdaság régóta vár.

Az eseményen Tállai András, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője beszédében hangsúlyozta, hogy ez egy történelmi jelentőségű nap Mezőkövesd életében. Elmondta, hogy a rendszerváltás előtt ezen a több mint 600 hektáron repülőtér működött, 1991 után 15 éven keresztül parlagon hevert. 2007-ben Mezőkövesd, Mezőkeresztes és Miskolc közös tulajdonába került a terület és 2016-tól megindult a befektetők érdeklődése a terület iránt.  

 

agriturf-5

Kép forrása: Agrár Média Iroda

 

Tállai András hozzátette, az AGRITURF fiatal magyar vállalkozás forradalmian újat alkotott, hiszen olyan terméket hoznak létre, ami a nehéz helyzetben is könnyebbé és eredményessé teszi a növénytermesztést. Véleménye szerint az AGRITURF 2022 Zrt. stratégiával rendelkező, előre gondolkodó cég néhány év múlva akár nagyon jelentős szerepet is kaphat a magyar mezőgazdasági szektorban.

Az átadó ünnepségen Dr. Nagy István agrárminiszter zárta az ünnepi beszédek sorát. Elmondta, hogy amikor a mezőgazdaságot sújtja az energiaárrobbanás, az inputanyag, így a műtrágyaárak, emelkedése és a háború hatásai éppen jókor „érkezett” az új üzemben előállított tőzeghumát koncentrátum által képviselt új technológia. Kiemelte a termőföldek védelmét, a tápanyagszolgáltató képesség növelésének fontosságát, melyet az új AGRITURF tőzeghumát technológia is szolgál.

 
agriturf-7
Kép forrása: Agrárminisztérium

 

Az Agriturf 2022 Zrt. tőzeghumát-üzemének létrejötte is igazolja, hogy a mezőgazdaságban vannak jó válaszok az elmúlt évek nehézségeire és kihívásaira.

 Az agrárminiszter kiemelte, hogy az üzemben alkalmazott technológia kiváló terméseredményeket ígérő, természetes tápanyag-utánpótlást biztosít a termőtalajoknak. A gazdálkodók számára ez az innovatív termék nemcsak fenntarthatósági, hanem költséghatékonysági szempontból is fontos, mivel képes felére csökkenteni a kezelt talajok műtrágya-igényét.

 

agriturf-8

Kép forrása: Agrárminisztérium

 

Dr. Nagy István szerint ennek az üzemnek a létrejöttével tudják bizonyítani, hogy az inputanyagárak növekedésére, a műtrágya drágulására is van fenntartható megoldás és válasz.

 

agriturf-9

Kép forrása: Agrár Média Iroda
 

agriturf-10

Kép forrása: Agrárminisztérium

 

Dr. Nagy István agrárminiszter, Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő Dr. Fekete Zoltán polgármester és az AGRITURF 2022 Zrt. igazgatója, Dovgál András ünnepélyes szalagátvágással hivatalosan is átadták az üzemet.

 

agriturf-11

Kép forrása: Agrárminisztérium

 

A hivatalos megnyitó program  Dr. Medvegy János Főtisztelendő plébános üzemáldásával fejeződött be, hogy legyen a Jóisten áldása az üzem működésén és az ott dolgozó embereken, kezük munkáján.

 

agriturf-12

Kép forrása: Agrár Média Iroda

 

A jövőt építjük a mezőgazdaság megújulásáért.

agriturf-logo

 

agriturf-13

 

A beruházás a tervezet szerint 2026-ban fejeződik be, addig folyamatos bővítések várhatóak

 

A jövőt építjük a mezőgazdaság megújulásáért.

agriturf-logo

 

AGRITURF 2022 Zrt.
3400 Mezőkövesd, Eötvös u. 1.
www.agriturf.hu

Tel.: +36 30/9 862 440
E-mail: [email protected]