MENÜ

Az agrárszektor gazdálkodói felé nyit az Erste: A mezőgazdaság szezonalitásához alakítja termékeit

2016.03.11.

AgriNetwork szakértői hálózattal és az agrárszektor üzleti érdekeinek messzemenő figyelembevételével kíván tovább terjeszkedni az Erste az agrár-mikrovállalkozások körében. Az ügyfélkör meglehetősen nagyszámú termelőből áll, ahol jelentős az igény a mezőgazdaság sajátosságaihoz alkalmazkodó pénzügyi konstrukciókra, forrásokra.Az Erste Bank hagyományosan jó kapcsolatot ápol az agrárszektorral, amit tovább kívánunk erősíteni a szektor igényeire szabott új termékeinkkel, hiszen tudjuk, a sikerhez a banknak kell alkalmazkodnia a gazdákhoz.” – jelentette ki Huszár István a mikrovállalati szegmens osztályvezetője.

agrar_illusztracio_hl-k

Agrár szektort jól ismerő mikrovállalkozói tanácsadókkal és agrár szektorra szabott termékekkel készül fel az Erste Bank a legkisebb agrárszereplők, a mezőgazdasági egyéni vállalkozók, valamint az őstermelők kiszolgálására. A legkisebb agrártermelők körében a pénzügyi konstrukciók elterjedtsége még messze nem olyan nagy, mint más szektorokban, ám az igény egyre nő. „Elsősorban a területalapú támogatás előfinanszírozását, valamint forgóeszköz- és folyószámlahitelek biztosítását várják tőlünk ebben a körben, valamint azt, hogy helyi szinten elérhessék, a mezőgazdaság üzleti vonatkozásait is jól ismerő kollégáinkat. Ezért 2016-tól új termékeket alakítottunk ki és létre hoztuk az AgriNetwork hálózatot.” – tette hozzá Huszár István.

A Bank új termékei igazodnak az agrárium sajátosságaihoz is: a leginkább költségekkel terhelt hónapokban, így például március és május között biztosítják a megfelelő likviditást, valamint az ügyfél olcsóbban tud utalni. A nyári hónapokban, a betakarításkor a készpénzforgalom, a befizetés az olcsóbb. A hitelek törlesztőrészleténél is érvényesül a szezonalitás, a termelő az általa termelt növény sajátosságaihoz igazodva szabhatja meg, mely hónapokban akar fizetni. „Ezek a pénzügyi konstrukciók teljesen egyediek a hazai bankpiacon” – jegyzi meg Huszár István.

Az AgriNetwork „gyorsreagálású” mobil agrárfinanszírozói szakemberhálózat 2016 év végéig, a nagy mezőgazdasági termék-előállító térségekben, 9 megyében, 10 kapcsolattartó kollégával feláll. „A hálózatban dolgozó mikro vállalati bankárok nem csak speciális agrár szakképzettséggel fognak rendelkezni, hanem jelentős térségi és helyismerettel is.” – mondta el Hollósi Dávid a Bank Agrárkompetencia központjának vezetője, az AgriNetwork hálózat képzéséért felelős szakember.

A teljes agráriumon belül persze sokféle szereplő található, jelentős számú őstermelő van jelen az Erste Bank mindennapjaiban jelenleg is – lakossági ügyfélként. Innen tovább kell lépni, és mikro vállalkozásként is meg kell szólítani őket – véli Huszár István, aki szerint ehhez az Erste 127 fiókból álló hálózata jó alapot ad együttműködésben az újonnan kialakított AgriNetwork hálózattal. Jó lehetőséget jelent a kis- és középvállalkozásokkal foglalkozó banki tevékenység is, hiszen az itt ügyfélként jelenlévő – legalább 200 milliós vagy akár több milliárdos árbevételű – cégek számos kisebb szereplőt integrálnak.

A szakember egyúttal elismeri, hogy ennek az ügyfélkörnek némileg más igényei vannak, mint a hagyományos vállalkozóknak. „Végeztünk ezzel kapcsolatban egy kvalitatív kutatást, mélyinterjúkat készítettünk gazdákkal. Ezek során az derült ki, hogy ez az ügyfélkör kifejezetten igényli, hogy lehetőleg minél egyszerűbben, mintegy egyablakos rendszerben intézhesse a pénzügyeit, folyamatos szakmai támogatás mellett, lehetőleg minimális papírmunkával. Igazodnunk kell az életvitelükhöz annak érdekében, hogy együtt tudjunk működni velük” – vélekedett a partnerségről Huszár István.  A terület egyáltalán nem ismeretlen az Erstének, amely az osztrák kistermelők igényeit már több mint száz éve szolgálja ki sikerrel – tette hozzá az osztályvezető.

Hasonló állásponton van az agrárfinanszírozást inkább a mezőgazdaság szakmai oldaláról megközelítő szakember is. „Nagyon fontos ennél az ügyfélkörnél, hogy a megállapodások egyértelműek legyenek, és bürokratikus elemektől mentesek” – mondta el az agrár-mikrovállalkozásokkal történő közös munkáról Hollósi Dávid. Az Erste Bank Agrárkompetencia Központjának vezetője hozzátette: fontos az is, hogy a banki ügyintézés, a hitel felvétele ne járjon indokolatlanul sok adminisztrációval, hiszen az őstermelőknek nincs külön pénzügyes, vagy ügyintéző alkalmazottjuk. A cél tehát az, hogy támogatáshoz, illetve banki forráshoz juttassuk őket felesleges ügyintézés nélkül.

Hollósi Dávid úgy véli, ebben a vállalkozói körben további tere van a pénzügyi konstrukciók terjedésének. „Az általunk kínált területalapú előfinanszírozás, a forgóeszköz-, valamint a folyószámlahitel az integrátorok tevékenységét egészíti ki. Az integrációban rejlő szakmai együttműködést a bank pénzügyi együttműködéssel erősítheti, amely egyben nagyfokú likviditást biztosít a partnereknek.”

További információk az Erste Agro pénzügyi megoldásairól a következő linken olvashatók:

www.erstebank.hu/extras/agrotermekcsalad/