MENÜ

Árpa kilátások 2021-ben

2021.07.06.

Bizonyára sok fejfájást okoz, hogy miként álljon össze a következő évi vetésterv. Gazdasági és jövedelmezőségi szempontokat követve mindenki azt vetne ősszel és tavasszal, aminek a legjobb felvásárlási ára volt az adott évben. Még szép, családi gazdálkodóként én sem gondolkodom másként. Vagy talán mégis? A cikk végén erre még kitérek.

 

Igyekszünk minél több kalászost vetni a rugalmas gyomszabályozási lehetősége miatt, de az elmúlt 5 évben inkább búzatúlsúlyos ez, minthogy az őszi árpát elővegyük. Nekem sem esett jól az évekig tartó nyomott ár, ami 2018 és 2019-ben is becsúszott a kritikus 30.000 Ft-os tonnánkénti ár alá is néhol. 2020-ban viszont nagyot fordult a világ, hiszen az árak sem csúsztak mélyre és a hozamok is bizakodásra adtak okot. Ez így volt a KWS életében is, hiszen 2018-tól sorra jelentünk meg jobbnál jobb árpafajtákkal, amik tavaly már országszerte megmutatták, hogyan lehet 10 tonna árpát termelni egy hektáron! Eljutottunk oda, hogy kórtanilag stabil és kimagasló szárszilárdságú portfólióval rendelkezünk, ami intenzív technológia mellett sem hajlamos a megdőlésre. Nehéz elképzelni ekkora szemtermést, ami lábon kibírja a mai viharos, szeles nyarainkat. Ezt a biztonságot nyújtja a KWS Astaire és a KWS Kosmos fajtáink, amelyek kimagasló kórtani tulajdonággal is rendelkeznek. A KWS Astaire és legújabb fajtánk a KWS Higgins árpa mozaikvírus-rezisztens, míg a KWS Kosmos a hálózatos levélfoltosságra is az!

 

higgins 3-k higgins kép 2-k
KWS Higgins

 

A sornak itt még nincs vége, hiszen aki a legkorábbi betakarítás mellet dönt, annak a Basaltot tudjuk javasolni. A Basalt többi fajtánkkal egyetemben már szeptember végétől vethető az árpa sárga törpülésvírus- és mozaikvírus-rezisztenciája miatt, ami az inszekticid kivonások miatt óriási könnyebbség a gazdák számára. Akik a kétsoros árpa mellett teszik le a voksukat, azoknak a KWS Glaciert tudom javasolni, amely szintén mozaikvírus-rezisztens. A régebbi francia nemesítésünkből származó, hatsoros takarmány árpánk a Daxor, amely évek óta közkedvelt, bőtermő fajtánk.

 

Árpa 6-k

 

Idei terméseredményeink:

  • KWS Astaire Tószeg 9,69 t/ha, Bóly 8,79 t/ha,
  • KWS Kosmos Bácsalmás 8,45 t/ha,
  • KWS Higgins Fábiánsebestyén 9,9 t/ha, HL-súlya 64 kg/ha
  • Basalt Hódmezővásárhely 10,16 t/ha,
  • KWS KOSMOS Csabacsűd 9,5 t/ha, HL-súlya 63,3 kg/ha

Összefoglalva gondolataimat mindenki számára azt javaslom, hogy idén is vessenek árpát, hiszen az őszi betakarítást nem hátráltatja a vetése, rezisztens fajták választásával minimális növényvédelmet igényelnek, betakarításuk jól ütemezhető és nem utolsó sorban 55-58.000 Ft-os felvásárlási árával végre méltó helyre emeli ezt a takarmánynövényt a piac.

Legyetek KWS vetőmag előállítók! Őszi búza és őszi árpa előállításainkat szeretnék a piaci igények szerint növelni országos szinten. Ha szakmailag rátermettnek érzed magad és szeretnél még nagyobb árbevételt realizálni, akkor az alábbi elérhetőségen kérj bővebb tájékoztatást.

Gonda László
KWS kalászos szaktanácsadó
+36 30 933 1735
[email protected]
www.kws.hu

kws_logo_sh_slogan_hu_rgb-2