MENÜ

A magas repce terméshozam az őszi alaptrágyázással kezdődik

2021.08.12.

A repce tápanyag-utánpótlást megelőző legfontosabb művelet a tervezés. A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a Borealis L.A.T digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak.

 

A NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás segítségével néhány perc alatt megtervezhető a növénykultúrák tápanyag-utánpótlási stratégiája. A program segítségével néhány kattintással, akár a gazdaság teljes területére, és komplett vetésforgókra készíthető tápanyag-utánpótlási terv. Az N-Pilot® pedig egy hordozható mérőeszköz, amely a táblán történő mérés során kiszámolja a szükséges tavaszi fejtrágya mennyiségét a növényállomány igényei alapján, az adott termőhelyre. Repcében, és kalászosokban egyaránt használható, könnyen kezelhető, segítségével fenntartható módon tervezhető a műtrágya kijuttatás, ezáltal is csökkentve a környezetterhelést.

A repce nitrogén igénye jelentős

A repce kb. 40-80 kg N / ha hatóanyagot vesz fel az őszi időszakban. Ez a mennyiség akár 130 kg N / ha-ra is nőhet, ha a vetést túl korán hajtották végre, az időjárási viszonyok kedvezőek, a tél későn kezdődik. A túl sok nitrogén kijuttatása – és felvétele - ősszel a repce túlfejlődését okozhatja, amely károsan hat az áttelelésre. A biztonságos átteleléshez a repcének 8-10 leveles fejlettségűnek, tőlevélrózsásnak kell lennie. Gyökérzete 25-30 cm hosszú, ideális gyökérnyak átmérője pedig 8-10 mm.

Fontos a vetés előtti alapműtrágya megfelelő talajba dolgozása. A talajfelszín közelében túl könnyen elérhető, nagy mennyiségű tápanyag a repcében abnormális gyökérfejlődést okozhat. Ekkor ugyanis a megfelelő mélyre ható gyökérzettel szemben, csak a felszín közelében maradnak a gyökerek, a növény így a későbbiekben érzékeny lesz a relatív tápanyaghiányra és az aszályra.

A tápanyagokat vízoldható formában tartalmazó NPK műtrágyák vetés előtti kijuttatása azért fontos, mert a repce oldalhajtások rügyei viszonylag korán, már 3-10 leveles állapotban képződnek. Ez pedig meghatározó fejlődés szakasz a későbbi termésképzés szempontjából.

A repce számára kiemelten fontos tápelem a kén, amely fontos eleme a zsírsavszintézisnek, így jelentősen befolyásolja az olajtartalmat. A kén tartalmú NPK-műtrágyák mellett a tavaszi időszakban kijuttatott kénes nitrogénműtrágya általában fedezi a repce 30-40 kg/ha kénigényét.

Az őszi káposztarepce kiemelkedően jó tápanyagreakciót mutat a termesztés során: a kijuttatott tápanyagokat jelentős termés – és olajtartalom növekedéssel hálálja meg, ahogy azt a szántóföldi kísérleteink eredményei is mutatják az ábrán.

08_august_seo_article_rapeseed_hu 2021

Műtrágya kezelések

  • 165 kg/ha összes nitrogén-hatóanyag mennyiség mindhárom parcellában
  • A nitrogén-hatóanyag megosztása: 45N (ősz) + 70N (első fejtrágyázás) + 50N (második fejtrágyázás)
  • A kijuttatott kén az NPK alaptrágyából és a VARIO 23 N +25SO3 kénes nitrogéntrágyából származott

Az NPK-alaptrágyázás, a tavaszi megosztott kénes nitrogén kijuttatás szignifikáns terméstöbbletet eredményezett hektáronként a kísérletek átlagában. A repce kalcium igényes növény, ezért érdemes tavasszal MAS alapú műtrágyát használni a fejtrágyázások során.

A Borealis L.A.T a következő, kiváló minőségű, a tápanyagokat vízoldható formában tartalmazó, és nem utolsósorban költséghatékony NPK-műtrágyákat javasolja a repce őszi alaptrágyázásához: COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn és COMPLEX 14/10/20 +10SO3. Tavasszal pedig a nitrogén hatóanyagot felvehető nitrát formában tartalmazó prémium termékeink használata javasolt: NAC 27N, valamint a ként is tartalmazó VARIO 23 N +30SO3.

 

#repce #komplex #műtrágya #alaptrágya #magashozam #hozam #kén #nitrogén #termés #nitrát #hatékony #fenntartható #jövedelmező