Zöldborsófajtákat néztek meg a nemzetközi vetőmagkereskedők a NÉBIH-nél

Agro Napló
A világ mintegy 10 országából érkezett vetőmag-kereskedők látogattak el 2017. május 25-én  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) monorierdői fajtakitermesztési állomására. A vendégek 22 Magyarországon nemesített zöldborsófajta fajtabemutatóját tekintették meg, továbbá megismerkedtek a fajtakitermesztés jogszabályi hátterével és ideális hazai körülményeivel – tájékoztatott a NÉBIH.

A monorierdői állomáson a budapesti Vetőmag Világkongresszusra érkezett nemzetközi nagyvállalatok képviselőit fogadták. A vendégek többnapos, sokszínű szakmai programjuk részeként látogatták meg a NÉBIH által elvetett 22 féle zöldborsót felvonultató fajtabemutatót.

A fajtasort az egyik legjelentősebb hazai zöldborsóvetőmag-előállító vállalkozás, a Kulcsár Vetőmag Kft. megbízásából telepítették a szakemberek. A rendezvényen bemutatták, hogy az általuk nemesített és fenntartott zöldborsófajták a vetőmag-szaporítás során, magyarországi éghajlaton stabilan megőrzik az egyes fajták jellemző tulajdonságait.

A fajtakitermesztő állomás működését, valamint az azt meghatározó jogszabályi környezetet Károlyi Gyula, a NÉBIH igazgatóhelyettese ismertette a vendégekkel. A vezető szakember kiemelte, hogy a post control vizsgálatok szervezésében és végrehajtásában Magyarország élenjárónak számít a nemzetközi vetőmag-előállítás területén.

A vállalkozás a vizsgálatok meggyőző eredményei alapján olyan kereskedelmi megállapodások létrejöttére számít, amelyek hozadéka minden tekintetben pozitív a magyar gazdaság számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!