MENÜ

Videósorozattal is segíti a NAK a pályázati források sikeres lehívását

Agro Napló 2021.08.02.

Videósorozatot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázati lehetőségeit mutatja be. A tájékoztatók sok tízezer gazdálkodónak segítenek abban, hogy sikeresen hozzájussanak a jelentős összegű forrásokhoz – tájékoztatta az Agro Naplót a köztestület.

 

Az összefoglaló felidézi: a kormány döntése értelmében a 2021-2027-es időszakban példátlan mértékű támogatás, 4265 milliárd forint áll rendelkezésre a vidéki területek fejlesztésére, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelésére, valamint a gazdák tisztességes jövedelmének biztosítására. A korábbi 17,5 százalékról ugyanis 80 százalékra megnövelte a kormány a nemzeti társfinanszírozást. Ennek köszönhetően csak az idén és jövőre több vidékfejlesztési forráshoz férhetnek hozzá a gazdálkodók, mint eddig a 2014-20-as uniós finanszírozási periódusban összesen.

A két programozási időszak közötti átmeneti évek lehetőséget biztosít a közvetlen támogatások további igénybevételére, míg a Vidékfejlesztési Programban újabb forrásokat biztosítanak a gazdálkodó számára a 2014-2020-as szabályok szerint. A NAK azért, hogy ezen támogatások igénylését megkönnyítse, készített és ingyenesen hozzáférhetővé tett egy videósorozatot. A videókon a kamara pályázati szakértője mutatja be pontról pontra a felhívásokban foglalt legfontosabb pályázati követelményeket, ismerteti az alátámasztó dokumentumokat és a projekt életútját, felhívva a figyelmet az esetleges hibázási lehetőségekre. 

Az első három videó már elérhető a www.nak.hu/tamogatasok weboldalon. A videók az Állattartó telepek megújításának támogatása (VP2-4.1.1.9-21), a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása (VP2-6.3.1-20) és a Kertészeti üzemek megújításának támogatása (VP2-4.1.3.5-21) felhívásokat mutatják be.

A NAK ez év tavaszán online rendezvénysorozatot is szervezett annak érdekében, hogy tagsága tisztább képet kapjon az uniós közös agrárpolitika (KAP) aktualitásairól, azon belül is a 2021-2022-es átmeneti időszak teendőiről és pályázati lehetőségeiről.

Az eddigi tapasztalatok jól mutatják a tájékoztatók szükségességét, mind az online fórumok, mind a videósorozat nagy népszerűségnek örvend a gazdálkodók körében – tartalmazza az összegzés.