MENÜ

Versenyképesség-fokozók lehetnek az energiagazdálkodási rendszerek

Agro Napló 2020.07.22.

Fokozhatják a versenyképességet az energiagazdálkodási rendszerek – állapítja meg legfrissebb összegzésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) véleményén alapuló tájékoztatás szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben a versenyképesség fenntartása és a költségvetés ideális irányítása különösen nehéz feladat a vállalkozások számára. Az energiagazdálkodási irányítási rendszerek alkalmazása ideális eszköz a működési költségek csökkentéséhez, illetve a költségvetés egyensúlyban tartásához.

A költséghatékony gazdálkodáshoz nyújt segítséget az újonnan megjelent ISO 50004 „Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Útmutató az ISO 50001 Energiagazdálkodási irányítási rendszer megvalósításához, karbantartásához és fejlesztéséhez” elnevezésű szabvány. Az ISO 50001 „Energiairányítási rendszerek” követelményeket határoz meg az energiagazdálkodási irányítási rendszer létrehozására, bevezetésére, fenntartásában és fejlesztésében, míg az ISO 50004 ezek gyakorlati alkalmazásában segít, példák és stratégiák bemutatásával.

Magyar nemzeti szabványként egyelőre csak az MSZ EN ISO 50001:2019 „Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval” elnevezésű szabványt vezették be. Az Magyar Szabványügyi Testület várja azoknak a szervezeteknek a jelentkezését, amelyek érdekeltek az ISO 50004 alkalmazásában és támogatni kívánják a magyar nyelvű változat elkészítését – olvasható a tájékoztatóban. A NAK mindehhez hozzáteszi a szóban forgó szabványokról részletesen a Magyar Szabványügyi Testület honlapján tájékozódhatnak a téma iránt érdeklődők.