2024. április 20. szombat Tivadar

Versenyképesebb és jövedelmezőbb a magyar mezőgazdaság

Agro Napló
Tovább bővültek a múlt évben a magyar mezőgazdaság beruházásai a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatainak, a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége növekedésének, valamint a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhetően – közölte az Agro Naplóval az Agrárminisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint ez kedvezően hat a mezőgazdaság versenyképességére és jövedelmezőségére, valamint a munkaerőhiány által okozta problémákat is mérsékli. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a mezőgazdaság beruházásai tavaly – a jelentős, 2017-es 10,8 százalékos növekedés után - változatlan áron számolva 8,3 százalékkal tovább bővültek. A gazdálkodók 2018-ban 347,7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, folyó áron 43,6 milliárd forinttal többet, mint 2017-ben.  A mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,1 százalék volt. A mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége 2018-ban 3 százalékkal javult.

 

 

A beruházások növekedéséhez jelentős mértékben járultak hozzá a VP támogatásai. Ezen belül az állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forintot, a kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forintot, a mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11,0 milliárd forintot, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot  kaptak a pályázó gazdák a múlt évben.

Emellett a jövedelempótló agrártámogatások és a kockázatkezelési rendszer által biztosított stabil pénzügyi háttér, a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége, valamint az alacsony hitelkamatok is segítették a mezőgazdasági beruházások bővülését. 

Az agrártárca várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése 2019-ben is folytatódik. Ezt a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása,  és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram is ösztönöz majd. Mindez hozzájárul az Agrárminisztérium egyik legfontosabb céljához, a versenyképesség további növekedéséhez – tartalmazza a szaktárca tájékoztatatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megújuló agrárium, megújuló vidék

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium; az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minős...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!