2024. március 29. péntek Auguszta

„Vedd fel a harcot!” – parlagfű-mentesítési kampányt indít a Nébih

Agro Napló
„Vedd fel a harcot!” elnevezéssel parlagfű-mentesítési kampányt indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hatóság az Agro Naplóval.

A társadalmi célú akció kapcsán a Nébih emlékeztet: a parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos életbevágóan, hanem a mezőgazdasági termelőknek is, mivel a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes védekezéshez a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

A téma és a védekezés fontosságára most kezdődő társadalmi célú kampánnyal hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  - mutat rá az akció okán a hivatal.

A szakemberek rámutatnak: a parlagfüvet közegészségügyi szempontból és mezőgazdasági kártétele, terméscsökkentő hatása miatt egyaránt irtani kell. Az érvényes jogszabályok szerint a parlagfű-mentesítés a földhasználók egyéni kötelessége, legyen az akár egy néhány négyzetméteres kiskert vagy több száz hektáros a szántóföld.

A rendkívül szívós és agresszív gyomnövénnyel szembeni sikeres védekezéshez azonban ma már leginkább össztársadalmi fellépésre van szükség, és elengedhetetlen a parlagfű és a hatékony irtási módszerek alapos ismerete is – hívják fel a figyelmet, hozzátéve: egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket létrehozva. Tehát tényleg igaz, hogy egyetlen tő kihúzása is rengeteget számít. És ezért fontos, hogy már virágbimbós állapotában felismerje mindenki a gyomnövényt.

A Nébih továbbra is számít a széleskörű lakossági közreműködésére a parlagfű elleni harcban. A védekezéshez fontos ismeretek átadása érdekében június 2-tól intenzív kommunikációs kampányt is indított a hivatal.

A „Kevesebb parlagfű, több levegő!” program július közepéig tartó első szakaszában szakmai, továbbá országos és regionális hírportálokon, valamint a Nébih saját csatornáin (weboldal, Facebook, Youtube, kampányoldalak, Konyhasziget magazin) találkozhat a lakosság a figyelemfelhívó, információs tartalmakkal.

A kampány során a növényismeret mellett „terítékre kerül” majd a parlagfű élettani hatásainak, valamint a szakszerű és hatékony eltávolításának bemutatása, de a hatósági felderítést és a Parlagfű Bejelentő Rendszert is megismerhetik az érdeklődők. A Nébih parlagfű aloldalán jelenleg is számos tájékoztató anyag érhető el. A parlagfű fejlődésének különböző stádiumait pedig a következő hetekben videósorozat formájában mutatják be a Nébih szakemberei.

Az októberig tartó „Vedd fel a harcot!” kampány későbbi szakaszában plakátok és szórólapok országis terjesztésére is sor kerül. Az általános iskolások pedig ismét kézbe vehetik majd a Parlagfű kisokos kiadványt. Csak közös összefogással győzhetjük le a parlagfüvet, ezért „Vedd fel a harcot!” – olvasható az összeglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!