MENÜ

Vasárnapig még bejelenthető az aszálykár

2018.09.27.

Legkésőbb szeptember 30-ig jelenthetik be az aszálykárokat a kockázatkezelési rendszerben tag termelők a Magyar Államkincstárnál - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A hét elejéig összesen 83 ezer hektárra tettek bejelentést a gazdák.

 

A hatóságokhoz 2018. szeptember 24-ig több mint 4 ezer aszálykárra vonatkozó bejelentés érkezett összesen közel 83 ezer hektár területre. A legnagyobb területen, közel 46 ezer hektáron Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezt követően 7.600 hektáron Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és 6 ezer hektár területen Bács-Kiskun megyében tettek a termelők aszálykár-bejelentést.

A növénykultúrákat tekintve a legnagyobb területen, közel 34.500 hektáron a kukorica, 15.800 hektáron a napraforgó, míg 7.000 hektáron az őszi búza károsodott az aszály miatt - adta hírül az Agrárminisztérium.

A kárenyhítési rendszerben az aszálykárokat azok bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni. Aszály esetén a káresemény bekövetkezésének – az aszály bekövetkezésének tényleges időpontjától függetlenül – azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik. Ugyanakkor aszály esetén legkésőbb tárgyév szeptember 30-ig kell megtenni a kárbejelentést a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül. (vagy ide kattintva is elérhető)

Egyéb támogatási feltételek (például legalább 30 százalékos hozamcsökkenés és 15 százalékos termelésiérték-kiesés) fennállása esetén az aszálykárok után kárenyhítő juttatást akkor vehet igénybe a termelő, ha az agrárkár-megállapító szerv által igazolt kárbejelentéssel rendelkezik, tárgyévben a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizette, az agrárminiszter közleményben az érintett terület vonatkozásában legkésőbb október 31-ig aszályhelyzetet hirdet és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet majd novemberben, legkésőbb november 30-ig benyújtja.

A kárenyhítési alapban az idei évi károk kezelésére közel 26 milliárd forint gyűlhet össze jövő év elejéig, amely bizonyosan elegendő forrást biztosít a jogos kárigények visszaosztás nélküli kompenzálására.