2024. április 24. szerda György

Váratlan pocokinvázió a földeken

Agro Napló
A két évvel ezelőtti invázió után idén újra elszaporodtak a pockok a földeken. A hűvös, csapadékos időjárás gyéríthet a populáción, ám a kémiai védekezés elengedhetetlen. További probléma, hogy megjelent a hörcsög is.

Enyhe tél, kevés csapadék, sok táplálék: ez a három feltétel kell ahhoz, hogy a pockok elszaporodjanak – és panaszkodnak is a gazdák a mezeipocok-invázió miatt. Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar megyék mellett már Békésben is felszaporodott az állomány – mondta el Fári Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal növény-és talajvédelmi igazgatója a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában. Hozzátette: az évelő kultúrákban már helyenként katasztrofális a helyzet, 100 négyzetméterenként akár 20-40 lakott járat is található, miközben mindösszesen 2 járat a veszélyességi küszöb, melynek elérésekor már indokolt a védekezés.
– A legnagyobb gond, hogy a felszaporodott mezei pocok fokozott veszélyt jelent az őszi vetésre. A vegyszeres védekezés mellett a talajmunkákkal is gyérülhet a kártevő állomány, de a mezei pocok visszaszorításában a gazdák folyamatos közreműködésére van szükség – fogalmazott az igazgató. Mint mondta, a learatott napraforgó-kultúrákban még ott vannak a pockok, nem költöztek be az őszi vetésekbe, ám a repcékben már megtalálhatóak. Az őszi kalászosok vetése az időjárás miatt még igen gyenge, ám amint elkezdődnek a vetések, várható, hogy a kukorica-állományokból, illetve a napraforgótáblákból oda is beköltöznek a pockok.

A hűvös, csapadékos időjárás gyéríthet a populáción, ám a kémiai védekezés elengedhetetlen. Általánosságban klasszikus védekezési módszereket használnak a gazdák: a védekezés lakott járatokba történő kihelyezéssel, illetve betaposással történik. Fári Zoltán szerint amennyiben gradáció (az egyedsűrűség hirtelen megnövekedése) veszélye fenyeget, a Nébih szükséghelyzeti engedélyt ad ki, ami idén meg is történt, így a gazdák január 18-ig 120 napos eseti engedélyt kaptak. Ez évelő kultúrák esetén történhet teljes területkiszórással, a többi kultúránál azonban kizárólag a lakott járatok kezelésével.
A pocok egyébként rendkívül szapora állat, a nőstény évente akár tízszer is ellik, alkalmanként akár tíz kölyök is cincog az alomban. Általában négyévente jelenik meg a földeken, ám most két év után bukkant fel; további probléma, hogy nagyobb egyedszámmal jelent meg ezzel egy időben a hörcsög is.
Az igazgató felhívta a figyelmet, van olyan gazda is, aki hagyományosabb eszközökkel próbál védekezni, így például környezetvédelmi megfontolásból ragadozó madarakat csábít a területre, vagy rókákat csalogat oda. Azonban Fári Zoltán szerint a sólymok, sasok bár gyérítik a populációt, ám a problémát nem tudják megoldani.


(hirado.hu)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdészeti fórumsorozatot tart a NAK

Erdészeti fórumsorozatot tart a NAK

Erdészeti tájékoztató fórumsorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeptember 16. és november 4. között – közölte lapunkkal a köztestület...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!