Már nagyobb dózisban használhatóak a pockok elleni készítmények

Agro Napló
Az ország több térségét érintő súlyos károsítóhelyzetre tekintettel módosította a Pocok Tox MAX és a Rodent Stop rágcsálóirtók felhasználási engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Pocok Tox MAX és a Rodent Stop rágcsálóirtó szerek szükséghelyzeti engedélyeit október 30-ai hatállyal módosította a hatóság. A készítmények alapengedélyei szántóföldi és kertészeti kultúrákban, gyep területeken, továbbá ruderáliákon 6-10g/járat dózisban, eddig maximum 10kg/ha mennyiségben tették lehetővé a járatkezelést. A módosított engedély a súlyosan fertőzött területeken 6g/járat dózisban és maximum 12kg/ha mennyiségben biztosítja mindkét szer használatát. A magasabb dózis azokon a területeken alkalmazható, ahol a mezei pocok fertőzöttség mértéke eléri vagy meghaladja a 20 lakott járat/100 m2-t.  

A szükséghelyzeti engedélyek egyéb rendelkezései nem változtak. A készítmények országszerte, de továbbra is csak járatkezeléssel kijuttatva alkalmazhatóak. A kezelés kizárólag növényorvos felügyeletével történhet. A táblán a lakott járatok számát előzetesen fel kell mérni, majd a lakott járatok számát, valamint a terület és a tervezett kezelés információit rögzíteni a megfelelő adatlapon. A növényorvos által kitöltött adatlapot a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal hagyja jóvá, mely egyúttal előfeltétele a készítmények vásárlásának. A kezelések kizárólag az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által jóváhagyott területeken hajthatók végre – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből az Agro Napló.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!