MENÜ

Valódi, gyors és hatékony megoldás a Hajdú-Bét károsult gazdáinak megsegítésére

2013.05.31.

Elkészült a Hajdú-Bét jogszabály, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a korábbihoz képest megemelt összeget, mintegy 300 millió forintos támogatást nyújt saját forrásaiból a károsult gazdálkodóknak – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

 

 

A VM munkatársai folyamatosan egyeztettek a károsult gazdák képviselőivel, ennek eredményeképpen a 7500 eurónyi, mintegy 2,2 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra azok a gazdálkodók lesznek jogosultak, akik a Hajdú-Bét Rt., illetve a Novofarm Rt. élőállat-beszállítójaként (saját jogán) követeléssel rendelkeznek, vagy természetes személyek esetében annak örököse, cég esetén annak jogutódja.

Az államtitkár kiemelte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap aláírta, így várhatóan a napokban megjelenik a rendelet. Hozzátette: a jogszabály gyors és eredményes megoldás lesz, amellyel a hosszú évek óta húzódó folyamatot végre megnyugtató módon le lehet zárni. A VM úgy alakította ki a jogszabályt, hogy a már elhunyt gazdálkodók örököse is hozzájuthassanak a forráshoz.

Fontos, hogy a támogatási kérelmeket július elsejéig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A hivatal a beérkezett támogatási kérelmeket 2013. július 1-ét követően folyamatosan, de legkésőbb augusztus 19-éig bírálja el, a kérelmek feldolgozását követően, július végétől legkésőbb augusztus végéig kifizeti a támogatásokat.

A mostanáig beérkezett adatok alapján mintegy 170 gazdálkodó, illetve család kérése jogos, kárigényük nagyságrendje mintegy 280 millió forint. Az államtitkár jelezte, hogy a tárca a 300 millió forintos keretet ki tudja bővíteni, amennyiben további jogos igényeket nyújtanak be.

Ónódiné Demeter Éva, a károsult gazdálkodók és családok képviselője köszönetét fejezte ki a tárca közreműködését abban, hogy a 10 éve tartó kálváriájuk végére pont került a jogszabály elkészülésével.

 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

 

Forrás: kormany.hu