Vadkárok: gazdák és vadászok együttműködésére van szükség

Agro Napló
A vadkárok megelőzéséhez a gazdák és a vadászok szoros együttműködése szükséges – szögezi le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) abban a tájékoztatásban, amelyet a témáról az Agro Naplónak küldött.

Eszerint: a napokban kezdődik a kukorica vetése, ami a vadkároknak az egyik leginkább kitett kultúra. A vadkárelhárítások megtervezéséhez, hatékony kivitelezéséhez a gazdák és a vadászatra jogosultak szoros közös munkájára van szükség – hívja fel a figyelmet a köztestület és az Országos Magyar Vadászati Védegylet közös véleménye.

A mezőgazdasági vadkár szempontjából az egyik legérzékenyebb kultúrnövény a kukorica, melynek vetése a napokban várhatóan elkezdődik. A vadászok az évnek ebben az időszakában nagy energiákat fordítanak a vetések őrzésére, kiemelten a kukorica esetében jelentkező vaddisznó túráskár megelőzésére, mivel ez törvényi kötelezettségük is.

A jelenlegi járványügyi intézkedések egyelőre lehetővé teszik a vadászok szabad mozgását, valamint az egyéni vadászati tevékenység folytatását, de a vadkárelhárítások megtervezése, megszervezése, illetve hatékony kivitelezése valójában csak a gazdákkal közös munka eredményeként valósulhat meg. Ehhez pedig az érintettek  között folyamatosan működő kommunikációra, élő kapcsolatra van szükség.

A vadászatra jogosult a károk megelőzése érdekében köteles a földhasználók számára elérhető módon a vadkárral kapcsolatos ügyekben hivatalos kapcsolattartót megadni. Ahol ez a személy esetleg még nem ismert, ott az adott vadgazdálkodási egység vezetőjét megkeresve szükséges tisztázni, hogy vadkár esetén kihez fordulhat a földhasználó – emlékeztet a tájékoztatás.

Ezért kérik, hogy a gazdák időben jelezzék a vadászatra jogosultak számára a tervezett vetésszerkezetet annak érdekében, hogy a vadászatra jogosultak is tisztában legyenek a vadkárral potenciálisan érintett területek elhelyezkedésével, hogy a vadkárelhárító tevékenység fókuszába a vadkárveszélynek leginkább kitett területek kerülhessenek.

A károkozás csökkentése érdekében a föld használójának jogszabályi kötelezettsége - többek között -, hogy közvetlenül az erdősült terület mellett található mezőgazdasági tábla esetén gondoskodnia kell arról, hogy az erdősült terület szélétől legalább 5 méter szélességben olyan mezőgazdasági kultúrát termesszenek, aminek a magassága ehetővé teszi az erdőből kiváltó vad észlelését és vadkárelhárító vadászatát.

Az agrárkamara és a vadászati védegylet kéri a vadgazdálkodók és a gazdák, hogy a vetés napjától kezdődően egészen a kukorica kelését követő hétig, naponta ellenőrizzék területeiket és haladéktalanul jelezzék egymásnak, ha károsítást észlelnek a vetésben. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi koronavírus-világjárvány negatív gazdasági hatása a hazai vadgazdálkodást sem kerüli el, és ennek következtében a vadászatra jogosultaknak finanszírozási gondjaik adódhatnak, a vadkárok megelőzése különösen fontos, és ezért mindkét fél saját érdeke a fokozottabb együttműködés – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!