2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb mérföldkő a magyar GMO-mentes mezőgazdaság megőrzése érdekében

Agro Napló
Több mint négy éves tárgyalási folyamat eredményeként idén tavasszal elfogadták azt az európai uniós jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok maguk dönthessenek arról, hogy kívánnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. Magyarország a tiltás lehetőségét elsőként ültette át hazai jogrendjébe, és azonnal meg is tette a végrehajtáshoz szükséges lépéseket.

A Földművelésügyi Minisztérium 2015. szeptember 21-én megküldte az Európai Bizottság számára azokat az értesítéseket, amelyekben kéri, hogy az  engedélyezés alatt álló vagy már engedélyezett GM növények (összesen 8 GM kukorica) termesztési engedélyének területi hatálya ne terjedjen ki Magyarországra. Amennyiben ezzel kapcsolatban az érintett cégek nem emelnek kifogást, akkor e növények termesztési engedélye automatikusan nem lesz érvényes hazánk területére. Természetesen amennyiben kérésünk ellenére a kibocsátó cégek  nem módosítják  engedélykérelmüket úgy, hogy az ne terjedjen ki Magyarország területére, akkor – a korábbiakhoz hasonlóan – be fogjuk tiltani az érintett génmódosított növények termesztését.

Magyarország döntését a Földművelésügyi Minisztérium a 77. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretén belül megrendezett „GMO-k Magyarországon és az Unióban – merre tovább?” című szakmai konferencián jelentette be. A konferencián szó esett a GMO-kkal kapcsolatos hazai és uniós jogszabályi változásokról, a GMO-mentes jelölésről, és a takarmányok GMO-szója tartalmának kiváltásáról is.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!