Újabb elismerés a martonvásári kalászos gabonáknak

Agro Napló
A Magyar Innovációs Szövetség döntése alapján az MTA Agrártudományi Kutatóközpont érdemelte ki a 2018. évi Agrár Innovációs Díjat az „Innováció a hazai búzatermesztésben: új típusú bőtermő hazai búzafajták” című pályázata alapján. A díjat Dr. Balázs Ervin főigazgató vette át 2019. március 28-án a Parlament Felsőházi Termében.

Az elmúlt időszakban a martonvásári búzafajták új generációja jött létre, melynek tagjaiban a kiváló termőképesség jó malomipari minőséggel és kiemelkedő szintű alkalmazko­dó­képességgel párosul. Az innovációs tevékenység hatására sikerült a gazdák érdeklődését növelni a hazai nemesítésű búzafajták iránt. Az Innovációs Díj pályázatban az új búza generáció három tagja, a hazánkban legnagyobb területen vetett Mv Nádor, valamint az Mv Ménrót és az Mv Nemere szerepelt. E búzafajták Magyarországon és a környező államokban gazdaságosan és biztonságosan termeszthetők, terményük hazai és külpiacokon egyaránt jól értékesíthető.

Az Mv Nádor a martonvásári őszi búza fajtakör zászlóshajója. A 2012. évben minősítették és 2014-ben közösségi (CPVO) fajtaoltalomban részesült. Az elmúlt évek legszélesebb körben termesztett búzafajtája Magyarországon. Rekordtermés (10 t/ha feletti) elérésére képes, jó sütőipari minőséggel kombinálva. Termésbiztonságához koraisága, kiváló hidegtűrése és betegség-ellenállósága is hozzájárul. Vetésterülete folyamatosan növekszik, 2018-ban a vetőmag szaporítások nagysága alapján becsült aránya 13,76% volt, ami a megközelítőleg egymillió hektáros búza termőterületet feltételezve 130.000 hektárt meghaladó területet jelent.

Az Mv Nádor előtt utoljára 2004-ben fordult elő, hogy egyetlen búzafajta a vetőmag szaporító terület több mint 10%-át foglalta el, ugyanakkor abban az évben mindössze 35 búzafajtát szaporítottak az országban (2018-ban ez a szám 189 volt). Az Mv Nádor sikere nem maradt Magyarország határain belül. Több országban bejelentették állami minősítésre. Az Európai Unión belül Romániában, Csehországban, Szlovéniában és Szlovákiában is termesztik.

Az Mv Nemere kiemelkedő termőképességét bizonyítja, hogy 2017-ben a posztregisztrációs kísérletben termőképesség alapján 8,1 t/ha átlagterméssel (8 termőhely adata) az első helyen végzett.

Az Mv Ménrót középkorai éréscsoportba tartozó bőtermő, jelenleg az ötödik legnagyobb vetésterülettel rendelkező búzafajta Magyarországon. Az Európai Unión belül Szlovákiában és Romániában már termesztik.

Az elismerésben részesült búzafajták vezető nemesítői Bedő Zoltán és Láng László, társnemesítői Karsai Ildikó, Mészáros Klára, Rakszegi Mariann, Veisz Ottó és Vida Gyula.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!