MENÜ

Új támogatás a szárítmány-előállítóknak

Agro Napló 2019.05.29.

Megjelent az az agrárminiszter által idén március közepén bejelentett, 500 millió forint keretösszegű új támogatási rendelet, amely alapján a zöldségből - beleértve a fűszerpaprikát is -, gyümölcsből, valamint gyógy- és fűszernövényből, forró levegővel, mesterségesen szárított, illetve aszalt termény-előállítók fűtési költségeik után támogatást igényelhetnek – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.

 

A tájékoztatás szerint a feldolgozók támogatásával a fűszerpaprika ágazat versenyképességének javításán túl elősegíthető, hogy a zöldség, gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény ágazat szereplői eredményesebben kezelhessék az ágazatot érintő piaci és klimatikus kihívásokat. Így növelhessék a kertészeti kultúrák hozzáadott értékét és jövedelemtermelő képességét.

A rendelet alapján azok a szárítmány-előállító vállalkozások jogosultak támogatásra, amelyek – egyéb feltétel mellett – igazolják a szárítmány-előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag (földgáz, tartályos vagy palackos propán-bután gáz) mennyiségét. A támogatás összege a kérelem benyújtását megelőző év július 1-jétől a benyújtási év június 30-áig tartó időszakban felhasznált hőenergia mennyiségétől függ.

A támogatás mértéke a rendelet mellékletében meghatározott sávok szerint változik. A támogatásra jogosultak évente legfeljebb 3700 és 66 666 eurónak megfelelő forintot kaphatnak. (Az árfolyamtól függően ez mintegy 1,2 millió és 21 millió forint közötti összegnek felel meg.)

A támogatási kérelem a későbbiekben a Magyar Államkincstárnál nyújtható be, az elektronikus űrlapkitöltő felület kialakítása után.  A benyújtásra évente július 15. és augusztus 15. között lesz lehetőség. A Kincstár a beadás technikai feltételeiről honlapján ad további információt – közölte az agrártárca.