MENÜ

Új hitelek a mezőgazdaságnak

2013.10.07.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) november közepén meghirdeti az élelmiszeripari cégeknek azt a 6 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretet, amelyből 6 éves futamidővel, 3 éves türelmi idő mellett 5-500 millió forint összegű hitelhez lehet jutni - mondta a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A zöldség-gyümölcs ágazat 8 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretéből még rendelkezésre álló 2,2 milliárd forinthoz pedig a jövőben hozzájuthatnak az állami minősített elismeréssel elismeréssel rendelkező termelői csoportok is, tevékenykedjenek azok a gabonatermelésben, az állattenyésztésben vagy akár a szőlészet-borászat területén - tette hozzá Feldman Zsolt.

Az első hitelkeret fedezete a 2011-es fagykárra előirányzott programból maradt meg. A hitelterméket az MFB november 15-ig meghirdeti és a jövő év elejétől már igénybe is vehető. Ez a hitel a gazdálkodók meglévő hiteleinek kiváltására is alkalmas lesz. A Vidékfejlesztési Minisztérium 50 százalékos, de legfeljebb 4 százalékpontos támogatást nyújt a kamathoz.

Az MNB Növekedési Hitelprogramja keretében kihelyezett 750 milliárd forint 17-18 százaléka került az agrárvállalkozókhoz az előzetes adatok szerint. A tárca bízik benne, hogy a program második, 2000 milliárdos szakaszában hasonló vagy még jobb arányt ér el a szektor.

Feldman Zsolt végül bejelentette: a Vidékfejlesztési minisztérium az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) vállalkozások számára nyújtott kezességvállalásainak díjához idén 220 millió forint költségvetési támogatást ad, jövőre ez az összeg pedig 450 millió forint lesz.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy az alapítvány kezessége a hitelek 80 százalékára vonatkozik. Ennek a piaci díja 1,8-4 százalék, de ők a saját vagyonuk terhére, 1-1,5 százalékért vállalják a kezességet. Állami támogatás mellett viszont az agrár ügyfelek 0,4 százalék, a nem agrárosak pedig 0,5 százalék költségért juthatnak kezességhez. A Növekedési Hitelprogram első ütemének KKV finanszírozásra fordított hitelkeretből az alapítvány közel 27 milliárd forintnyi hitel biztosított kezességével. Miközben a kkv-s hitelállomány 10%- kal csökkent az elmúlt két évben, az alapítvány 20%-kal növelte fennálló garantált hitelállományát. Az alapítvány kezességével szinte az ország egész területét lefedi, más támogató szervezetekkel ellentétben nem főváros központú a működése, 2390 településen segítette elő a vállalkozások hitelhez jutását.

Az NHP sikerét mutatja, hogy a tavaly garantált agrárhitelek 13,5 százaléka volt beruházási célú, az MNB programjánál idén ez az arány 51,5 százalék lett. Az agrártermelők a növekedési hitelprogram keretében felvett hitelnek csak a 45 százalékát használták hitel kiváltásra, a többit új hitelek kihelyezésére - ismertette az adatokat az ügyvezető igazgató.

(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Forrás: kormany.hu