EXIM Magyarország: Már 750 milliárd forint szerződött és 523 milliárd forint kifizetett összegnél tart a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

Agro Napló
Mintegy 6 hónap leforgása alatt az 1000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 75 százalékára szerződést kötöttek a megcélzott magyar vállalkozások.

Ismertette keddi közleményében az EXIM Magyarország. A kormány döntésének megfelelően a hitelintézet februárban összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot azzal a céllal, hogy olcsó forráshoz juttassa a hazai vállalkozásokat. A vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a kormány 1000 milliárd forintra emelte. Indulását követően nem egészen 3 hónap leforgása alatt a szerződött hitelállomány már meghaladta az 500 milliárd forintot, mostanra pedig a 750 milliárd forintot is, vagyis a teljes hitelkeret 75 százalékára kötöttek szerződést. A programba 6 hónap alatt 2221 darab hitelkérelem érkezett be 1277,9 milliárd forint értékben – ismertette az EXIM.

Forgóeszköz-hitelre 664 milliárd forint összegben nyújtottak be igénylést a vállalatok. Ezt 353,8 milliárd forint értékben a beruházási célú (beleértve a lízinget és a pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott hiteleket), majd 258,8 milliárd forint értékben az ingatlancélú hitelkérelem követte. A programon keresztül szerződött forgóeszköz-hitelek átlagos futamideje 30 hónap, a beruházási hiteleké - ingatlanhitelekkel együtt – 84,3 hónap. A forgóeszközhitelek esetén a leggyakoribb futamidő 24 hónap, a beruházási hitelek esetén pedig 96 hónap. Az eddig leszerződött 750,4 milliárd forint a jóváhagyott hitelkérelmek 86,3 százalékát teszi ki, és a szerződött ügyletek 70 százalékának a folyósítása már megtörtént összesen 523 milliárd forint értékben – értesült a közleményből az Agro Napló.

A tájékoztatásból kiderül: az ügyfelek 68 százaléka a kkv-szektorból került ki, a szerződött hitelállomány alapján a források 43 százalékát használhatják fel a hazai kis- és középvállalatok. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram szerződött ügyfeleinek 39 százaléka a feldolgozóiparban, 30 százaléka pedig a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén tevékenykedik. A vállalkozások 7 százaléka a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat szektorból került ki. A folyósítások összege szerint is hasonló a megoszlás: a feldolgozóiparba eddig a kifizetések 42 százaléka, a kereskedelem és gépjárműjavítás iparágba a 31 százaléka, míg a mezőgazdaság területére a 8 százaléka került.

„Idén a márciustól júniusig tartó időszakban a hazai bankrendszer által nyújtott új hitelszerződések 47,6 százalékát a Baross Gábor Hitelprogram konstrukciói adták, míg a forintban denominált új hitelszerződések esetében ez 56,6 százalék volt” – idézte a közlemény Kisgergely Kornélt, az EXIM Magyarország vezérigazgatóját.

A közlemény emlékeztet arra is, hogy a  Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram célja, hogy a gazdasági hatásoknak leginkább kitett, az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került hazai vállalkozásoknak államilag támogatott, alacsony kamatozású forrást nyújtson, valamint, hogy a jegybanki szigorítások miatt visszaesett banki hitelezés mértékét növelje.

Végezetül kitérnek arra is, hogy a hitelkonstrukciók a futamidő végéig rendkívül kedvező, fix kamat mellett érhetők el, amely forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékot, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékot jelent.

 

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!