Továbbra is várja az egységes kérelmeket a Magyar Államkincstár

Agro Napló
Június 9-ig még várja az egységes kérelmeket a Magyar Államkincstár (MÁK) annak ellenére, hogy május 17-én lejárt az egységes kérelem beadás elsődleges határideje, ám ezeknél a megállapított támogatási összegből késés miatt csökkentést kell alkalmazni – tette közzé honlapján a MÁK.

Az egységes kérelemben a legtöbb gazdálkodót érintő területalapú támogatás (SAPS) mellett további 39 jogcímre, intézkedésre lehet igényelni támogatást, illetve 4 adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Akik még nem nyújtották be idei igénylésüket, érdemes minél hamarabb benyújtani a kérelmeket, mert az igényelhető támogatás munkanaponként 1százalékkal csökken.

Ez év május 17-ét követően a benyújtott kérelmek szankciómentes módosítására május 31-ig van lehetőség. Június 1-től a módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével járó szankciós módosításra pedig június 9-ig nyílik lehetőség.

A MÁK felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy az állatalapú közvetlen támogatások esetében azonban az 1 százalékos kérelemszintű csökkentés már május 18-tól kérelemszinten levonásra kerül. Június 10-től sem a már beadott kérelem módosítására, sem új kérelem benyújtására nincs lehetőség.

A kincstár az új kérelmek befogadása mellett folyamatosan dolgozza fel a tavalyi kifizetési igényeket, ezekre május közepéig összesen már 530 milliárd forint támogatást fizettek ki.

Május 18-től még egy új lehetőség nyílt meg a mobilGAZDA alkalmazás felületén: a gazdálkodók az idei egységes kérelem benyújtó felülete mellett itt is be tudják jelenteni a másodvetéseket, agrotechnikai műveleteket. A másodvetések, agrotechnikai bejelentések műveletek benyújtásának folyamatát a MÁK honlapján oktatóvideóban részletesen bemutatják – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!