2024. március 29. péntek Auguszta

További 20 milliárd forintot kapnak a falvak

Agro Napló
Újabb pályázati kör támogatási forrásairól döntött a kormány a Magyar Falu Program keretében, így további 20 milliárd forint jut a falvaknak – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos október végén Budapesten.

Gyopáros Alpár ismertette: a Magyar Falu Program végrehajtása rendkívül jól halad. Így annak a célnak a teljesítése is, hogy a kistelepülések népességmegtartó erejét növeljék az életminőség javításával – tudósított az MTI.

Emlékeztetett, hogy 2887 olyan település van az országban, amelynek lélekszáma nem éri el az 5 ezret.

A kormánybiztos kijelentette: jól halad a program végrehajtása minden szegmensben. Így a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (csok), az állami utak felújítását célzó program és a helyi életminőséget javító intézkedések végrehajtása is. Közölte: a kistelepüléseken egyházi és önkormányzati közösségi tereket újíthattak fel, orvosi rendelőket építhettek, orvosi eszközöket szerezhettek be, továbbá létesíthettek sportparkokat is.

Gyopáros Alpár kiemelte: a most bejelentett 20 milliárd forint forrás felhasználásával önkormányzati utakat újíthatnak fel, önkormányzati járdákat építhetnek, újíthatnak fel, óvodákat építhetnek, bővíthetnek, újíthatnak fel, közterületek karbantartását célzó eszközöket szerezhetnek be, valamint orvosi szolgálati házakat építhetnek. Orvosi szolgálati házak elsősorban olyan településeken létesülhetnek, ahol tartósan betöltetetlen a háziorvosi praxis - tette hozzá.

A kormánybiztos tájékoztatott arról is: ebben a körben 1349 nyertes pályázatot hirdetnek ki. Így az idén 3500 fölé emelkedik a nyertes pályázatok száma. E pályázatok kétezer település között oszlanak meg. Ennek alapján az érintett települések 70 százaléka nyert már a programban – mondta, hozzátéve: idén még 8 pályázaton hirdetnek nyerteseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!