Tovább erősítenénk az orosz exportunkat

Agro Napló
Vegyesvállalatokkal és technológia transzeferrel erősítenénk az embargó alatt az orosz agrár- és élelmiszeripari kapcsolatokat – mondta Nagy István agrárminiszter Moszkvában.

Fotó: AM

Magyarország mezőgazdasága számára kiemelten fontos partner Oroszország - mondta Nagy István agrárminiszter a Dimitrij Ny. Patrusev, mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélésen, Moszkvában. A tárcavezető szerint a minisztérium célkitűzéseaz embargó feloldásáig az embargó által nem érintett termékek exportjának fellendítése. A miniszter hangsúlyozta, a magyar mezőgazdasági vállalatok nem hagyták el az orosz piacot 2017-ben sem, sőt bővítették oroszországi jelenlétüket. Az idei év során további magyar vállalatok befektetéseinek és projektjeinek megvalósulására lehet számítani - tette hozzá Nagy István.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország importkiváltási programjához kapcsolódva Magyarország nyitott a közös vállalatok alapítására, főként a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai transzferre és know-how átadására fókuszálva.

Nagy István megjegyezte, hogy nagy lehetőséget lát az együttműködésre a tejfeldolgozás területén is a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet részvételével, hiszen a tejfeldolgozás az orosz fél számára kiemelkedő ágazat.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar állat- és növényegészségügyi hatóságok munkája meghaladja az európai átlag színvonalát. A magyar élelmiszerlánc-biztonsági stratégiának köszönhetően a magyar feldolgozott termékek magas minőségűek, ezért a prémium élelmiszerek terén lehetőség van a kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére. A miniszter kérte továbbá partnerét, hogy az orosz szakhatóság gyorsítsa meg a jelenleg működő engedélyezési eljárásrendet, amihez a magyar fél minden szükséges segítséget megad.

Oroszország és Magyarország között az agráriumban szoros együttműködés a vetőmag, a tenyészállat és tenyészbaromfi, a mezőgazdasági technológiák területén. További cél az együttműködések fejlesztése a kertészeti szaporítónyagok, faiskolák, gyümölcsösök telepítése, virológiai laborok, növényvédelmi innovációk terén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!