Törökszentmiklóson már robotizált rendszerrel termelik a tejet

Agro Napló
A Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a kormány 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. fejlesztését – mondta Rákossy Balázs.
Fotó: MTI/Mészáros László

A Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a társaság átadó ünnepségén kiemelte: a tejüzem hozzájárul a vállalat kapacitásainak bővüléséhez, és ahhoz, hogy egyre több magyar ember asztalára juthasson a jó minőségű törökszentmiklósi tejből.

Kitért arra is, hogy a Nagyvállalati beruházás támogatási program a kormány egyik legeredményesebb beruházásösztönző intézkedése, amelynek keretében az elmúlt hat évben 240 támogatási szerződést kötöttek a növekedésre kész hazai vállalkozásokkal. A szerződések révén a cégek csaknem 206 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak, ennek eredményeként – a kivitelezés alatt álló beruházásokkal együtt – 506 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg Magyarországon – tette hozzá.

Rákossy Balázs különösen kedvezőnek nevezte, hogy a támogatott beruházásoknak köszönhetően 3860 új munkahely jön létre az országban. Ezek közé tartozik a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-nél létesített 15 új munkahely is – mondta. Megjegyezte, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében a kormányzati munkahelyteremtő intézkedések eredményeként a foglalkoztatottak száma ma már a járvány kitörése előtti szintre emelkedett. A munkanélküliségi ráta a 2010. évi 13 százalékról 5,3 százalékra csökkent a megyében – értesült az Agro Napló.

Az államtitkár elmondta, hogy az idén továbbra is erőteljes, 5,9 százalékos gazdasági növekedést és javuló egyensúlyi mutatókat várnak. Horváth László, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa elmondta, hogy az új tejüzemben a teljesen robotizált rendszer lehetővé teszi, hogy a szomszédos, felújított szarvasmarha telepen élő tehenek által termelt tej egy csővezetéken keresztül kerüljön a tejüzembe. Ott automatizált gépek végzik a tej feldolgozását, így emberi kéz érintése nélkül kerül a kiváló minőségű magyar tej és tejtermék a végső felhasználóhoz. Az eseményen részt vett többek mellett Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatért felelős helyettes államtitkára, Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott és Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere (Otthonunk Szentmiklós Egyesület) is.

Videó: Városi Média Törökszentmiklós

A vállalat közleménye szerint a zöldmezős beruházással létesült komplex tejfeldolgozó üzem napi 30 ezer liter, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 ezer liter tejet kívánja feldolgozni – közölték. A cég sajátmárkás tejtermékekei a Szenttamási Tej nevet viselik.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!