Többszázezer kisvállalkozó számára válik elérhetetlenné a KATA adózás

Agro Napló
Értelmetlenné vagy elérhetetlenné teszi többszázezer kisvállalkozó számára a kedvezményes adózást a gyorsított eljárásban tárgyalandó kormányzati javaslat – írja a Népszava.

„Egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, és kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak.” Ezzel indokolta hétfőn benyújtott, a kisadózó vállalkozók tételes adója igénybevételét több százezer kisvállalkozás számára ellehetetlenítő, és ezzel tetemes költségvetési bevételt hozó javaslatát a Pénzügyminisztérium. A katás vállalkozók száma az elmúlt pár évben valóban több, mint háromszorosára nőtt, és immár 450 ezer körül jár, a Budapest Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint közülük pedig mintegy 100-150 ezren visszaélés jelleggel használja az adózási formát. A kormányzati javaslat azonban nem csupán őket lehetetleníti el - nem a tevékenységi köröket vizsgálja felül, nem az adóterhet emeli -, hanem a kata választását a legtöbb kisvállalkozó számára gyakorlatilag értelmetlenné vagy elérhetetlenné teszi. (Ez egyébként több ezer egészségügyi szakembert is érint.)

Katás vállalkozó szeptember 1-jétől ugyanis csak az a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, aki kizárólag a lakosságnak szolgáltat.

Vagyis a kedvezményes adózásból kizárják a bt.-ket; azt a több mint 100 ezer embert, aki mellékállásban, vagy nyugdíj mellett katázik; és azokat is, akik akár csak 1 forint erejéig is számláznak cégeknek. Ők vagy újra egy bonyolultabb adózási formát lesznek kénytelenek választani, vagy inkább zsebre dolgoznak.

A kormány hipersebességgel, érdemi egyeztetések nélkül veri át a törvényhozáson a kata hetek óta lebegtetett szigorítását. Az eddig egyáltalán nem jelzett változtatásokat tartalmazó adómódosító javaslatot hétfőn délben nyújtotta be a Pénzügyminisztérium, a kivételes eljárásban tárgyalt jogszabályról pedig már kedden szavazhatnak is a képviselők. Holott - az uniós pénzek megszerzése érdekében – épp a napokban tett ígéretet a kormány arra, hogy az általa kezdeményezett jogalkotást megelőzően biztosítja a társadalmi konzultációt, és csökkenti a gyors jogalkotások arányát,

A javaslat alapján az eddigi 12 millió helyett 18 millió forint árbevételig lehet igénybe venni az adózási formát, az adó mértéke pedig – az eddigi 25, 50 és 75 ezer helyett - egységesen havi 50 ezer forint lesz. „ Az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne” – fogalmaz a tárca közleménye. Éppen ez az a pont, ami miatt több száz ezer kisvállalkozó kerülhet nehéz helyzetbe, és ahol nem teljesen világos, hogy miért pont a taxisok élveznek kivételt.

Egy, alapvetően a lakosságnak szolgáltató nyelvtanárnak lehetnek céges nyelvórái, egy fodrásznak filmes munkái, egy építőipari kisvállalkozó bedolgozhat egy-egy nagyobb építőipari projektbe. Ezekben az esetekben a számlát egy cégnek állítják ki – hívta fel a figyelmet Pálffy Miklós a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere. A törvényjavaslat célja érthető: kiszorítani azokat, akik visszaélnek a szabályozással. A piacra szolgáltató vállalkozók jelentős részének - a takarítótól kezdve az autószerelőig - ugyanakkor vannak céges ügyfeleik – magyarázza a szakértő. Ezeknek a vállalkozóknak most két lehetőségük van. Vagy elengedik ügyfélkörük egy részét - például a vízvezetékszerelő nem vállal cégtől érkező megbízást, azaz nem megy ki megjavítani az irodai vízcsapot - vagy bonyolultabb, költségigényesebb adózási módot választanak. Mindez egyrészt szembe megy a hetek óta hangoztatott célokkal – miszerint a kormány a lakosság számára szolgáltató kisvállalkozók adózását akarja megkönnyíteni, és egy kevés adminisztrációval járó, egyszerű alternatívát biztosítani –, másrészt jelentősen megnövelheti a szürke- vagy feketegazdaság arányát.

Pálffy Miklós szerint kétséges, lesz-e olyan kisvállalkozó, aki az új feltételeket valóban teljesíteni tudja, és a jövőben is a kata szerint fog adózni ahelyett, hogy egyáltalán nem fizet adót. 

Érthetetlennek nevezte, hogy miért csak a taxisok kaptak felmentést a cégtől származó bevétel tilalma alól, hiszen egyáltalán nem csak az ő esetükben adódik a szolgáltatás jellegéből a céges megrendelői kör is. A szakértő megjegyezte: a kitűzött cél elérésére alkalmasabb lett volna a cégektől származó bevételre például egymillió forintos értékhatárt beállítani. Ezzel nem hozták volna teljesen lehetetlen helyzetbe azokat a kisvállalkozókat, akik kiegészítő, alkalmi jelleggel végeznek csak céges ügyfelek részére munkát. 

Mindent összevetve Pálffy Miklós szerint, ha a most benyújtott törvényjavaslatot elfogadják, az minimálisra szűkíti azon vállalkozók körét, akiknek érdemes továbbra is a katát választaniuk anélkül, hogy az ügyfélkörük egy részéről le kellene mondaniuk. Vagy a javaslat éppen arra fogja sarkallni az érintetteket, hogy céges megrendelőknek ne állítsanak ki számlát, holott a feketegazdaság visszaszorítása volt eddig a kata legnagyobb erénye - fogalmazott a szakértő.

Forrás: nepszava.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!