MENÜ

Több mint 7 ezer milliárd forint jut a magyar agráriumnak 2027-ig

Agro Napló 2021.01.18.

A kormány az unió közös agrárpolitikájának (KAP) vidékfejlesztési pillérén keresztül történelmi léptékű forrást, 4265 milliárd forintot fordíthat a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig; összesen pedig mintegy 7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék megerősítésére a következő kilenc évben.

 

Foglalja össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb tájékoztatójában, megjegyezve: e területen a köztestület korábbi javaslatcsomagjának egyik kiemelt pontja volt a nemzeti társfinanszírozás növelése a vidékfejlesztési pillérben.

A XXI. század következő évtizedének egyik legnagyobb feladata a vidéki térségek fejlesztése, az ott élő emberek életminőségének javítása, a fiatalok számára is vonzó és helyben elérhető munkahelyek, jobb minőségű életkörülmények, infrastruktúra és szolgáltatások teremtése.

Nagy István agrárminiszter szerint éppen ezért óriási a jelentősége annak, hogy a kormány bizalmat szavaz a magyar gazdáknak, az élelmiszer-előállításában részt vevő gazdasági vállalkozásoknak és a vidéki önkormányzatoknak azzal, hogy 2021-től – a korábbi évek 17,5 százaléka helyett – 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít az uniós vidékfejlesztési források mellé. A döntés a jelenlegi, 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program (VP) forrásainak megháromszorozását jelenti.

A KAP másik pillére, a jövedelempótló támogatások révén pedig további 3272 milliárd forintnyi, 100 százalékban uniós forrás segíti a hazai mezőgazdasági szereplőket. Így a KAP uniós és hazai forrásai révén az elkövetkező kilenc évben összesen mintegy 7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a 2018-ban kiadott többéves fejlesztési javaslatcsomagjában részletesen kifejtette, hogy melyek azok a lépések, amelyek elengedhetetlenek tagjai versenyképességének javításához. Ennek egyik sarkalatos pontja volt a nemzeti társfinanszírozás növelése a vidékfejlesztési pillérben; ezt szem előtt tartva fogalmazta meg a NAK javaslatait a Közös Agrárpolitika tervezése során. A kezdeményezést pozitívan fogadták a döntéshozók, így 2027-ig történelmi léptékű forrás áll majd rendelkezésre a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére.

Az agráriumban eddig soha nem látott nagyságrendű forrásösszegnek köszönhetően folytatódik a vidéki falvak, kisvárosok infrastruktúrájának megújítása, a közösségekre épülő és élhető vidéki Magyarország építése.

A miniszter kitért arra is, hogy a forrásból a teljes élelmiszeripar piacorientált modernizációja, valamint a biztonságos alapanyag-ellátás érdekében a mezőgazdasági termelés teljes körű környezetbarát korszerűsítése és precíziós gazdálkodásra történő átállítása is megoldódik.

Nagy István kifejtette: az elmúlt tíz év politikája a magyar föld és a magyar vidék védelmében, megerősítésében telt a kormány részéről, amelynek keretében szövetséget kötöttek a gazdákkal, elindult a Magyar Falu Program, megvalósult a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, eredményesen zárultak a földárverések. A miniszter szerint ma a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb eséllyel találja meg számításait egy fiatal vidéken, ahol megerősödött az agrár-középosztály és a családi gazdálkodók köre – tartalmazza a NAK összegzése.