2024. július 22. hétfő Magdolna

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Agro Napló
Megszületett a megállapodás az unió új közös agrárpolitikáról (KAP) a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban október 21-én hajnalban – közölte a magyar agrárminiszter a tárgyalások befejezését követően az MTI-vel.
Fotó: AM

Nagy István jelezte: az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban – adta közre a kormany.hu.

Nagy István rámutatott: a megállapodás alapvetően fogja meghatározni a magyar mezőgazdaság támogatási rendszerének és termelési feltételeinek jövőjét a 2023-2027 közötti időszakban.

Hangsúlyozta: a közvetlen támogatási rendszer, a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatása, a termeléshez kapcsolódó környezetvédelmi feltételek, a fiatal gazdák vagy a kisgazdaságok támogatása együttesen biztosítja majd a magyar mezőgazdaság versenyképes fejlődését.

Jó hír az állattenyésztők és a kertészek számára – emelte ki a magyar agrártárca irányítója –, hogy a termeléshez kötött és az átmeneti nemzeti támogatások is megmaradnak.

Nagy István az MTI-nek elmondta, miután a második éjszaka végére a megállapodás közelébe jutottak volna a miniszterek,  minden előzmény nélkül az asztalra került egy olyan javaslat, amely teljesíthetetlen feltételeket írt volna elő a kisgazdaságok számára, ezért ez nem volt elfogadható a tagországok többségének.

A tárcavezető kiemelte: az új megállapodás támogatásrendszere biztosítja a környezet, a teremtett világ megőrzését és a magyar gazdák versenyképes termelését.

A videó megnyitásához kattintson az alábbi képre:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26