MENÜ

Több mint 5 milliárdból fejlesztik a gyepes élőhelyeket

2019.04.04.

Több mint 5 milliárd forintot fordít természetvédelmi célokra a GRASSLAND-HU LIFE integrált projekt, emellett számos célkitűzést valósít meg – emelte ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a nyitókonferenciáján a Herman Ottó Konferencia Központban.

 

Az Európai Bizottság 12 olyan nagyszabású, hosszú távú környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projekt támogatásáról döntött 2018-ban, amelyekből – az Európai Unióban egyedülálló módon – 2 projektet egy szervezet, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásában valósítanak meg.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében kifejtette, hogy a GRASSLAND-HU (projektazonosító: LIFE17 IPE/HU/000018) az egész országra kiterjed és szoros együttműködés szükséges a partnerek között a siker érdekében. A 8 éves projekt során számos problémára kívánunk megoldást találni – tette hozzá.

A projekt tapasztalati felértékelődnek a jövőben, mivel az hozzájárul a biológiai sokféleséggel kapcsolatos hazai és uniós politika hatékony végrehajtásához. Olyan intézkedésekkel fogja javítani az uniós védett területek hálózatának, a Natura 2000 területek kezelését, mint az inváziós fajok elleni hatékony fellépés, célzott fajvédelmi beavatkozások vagy a mintagazdaságok létesítése. A természetvédelemmel foglalkozó szervezet mellett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is jelentős szerepet vállal, ezáltal közvetlen kapcsolatot alakítva ki azokkal az érintettekkel, akikkel eddig nem, vagy csak kevésbé sikerült megfelelő viszonyt kialakítani.

A GRASSLAND-HU az első természetvédelmi célú integrált projekt Magyarországon, amely a gyepes élőhelyek és fajaik természetvédelmi helyzetének javítását célozza meg a 2019–2026-os időszakban – fejtette ki Prommer Mátyás, a projekt szakmai vezetője. Az egész országra kiterjedő projekt vezetője a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Partnerei: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Budapesti Erdőgazdaság Zrt., Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Magyar Természettudományi Múzeum, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Zöld Akció Egyesület.

A projekt fő célkitűzései: átfogó, gyepvédelmi stratégiát támogató szakmai anyag készítése – természetvédelmi helyzet és célkitűzések, fajvédelmi tervek, gazdasági-szociális elemzések; gyepes élőhelyek helyreállítása – gyakorlati gyepkezelés (cserje és inváziós fajok irtása, legeltetés, stb.), vízháztartás stabilizálása, csatornák betemetése; gyepekhez kötődő fajok gyakorlati védelme – fajvédelmi beavatkozások (szöcskeegér, földikutya) – tette hozzá.

Ezek mellett kiemelten kezelik a projektben gyepek társadalmi elismertségét, ráirányítják a figyelmet arra, hogy ne csak egy beépíthető területet lássanak benne, hanem fontos természetvédelmi értékként tekintsenek rá.