MENÜ

Tisztességes felvásárlási árat érdemelnek a szőlőtermelők

Agro Napló 2021.09.15.

A kormányzat aktívan segíti az idei szüret eredményes lebonyolítását, ennek ellenére egyes szőlőfelvásárló pincészetek méltatlan és piaci szempontból is indokolatlanul alacsony árat ajánlanak a szőlőért. Ezek a cégek nem érdemelnek fejlesztési forrásokat – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

 

Feldman Zsolt kifejtette: az idén is folytatódik az a szüreti ellenőrzési program, amit 2019 őszén kezdett el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködésben, amelynek célja a bejelentett szüreti adatok valóságtartalmának átfogó kontrollja. A tapasztalatok szerint az ellenőrzéseknek már csak a híre is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a származási bizonyítvány iránti kérelmekben foglalt mustfok értékek közelítsenek a hegybírók által is mért adatokhoz. A 2019-ben megkezdett ellenőrzéseket 2020-ban már kiterjesztették a felvásárlási okiratok tartalmára is.

A Covid-világjárvány kedvezőtlen gazdasági hatásai által érintett bortermelők részére a tavalyi évhez hasonlóan idén is rendelkezésre áll a lepárlási támogatás, így a pincében és a piacon is biztosan helye lesz az idei szőlőtermésnek. Ezt a várakozást erősítik a készletadatok is, amelyek alapján kijelenthető, hogy az országban összességében nincs borfelesleg.

A piaci helyzet tartós javítása érdekében átfogó állami bormarketingprogram indul, amelynek célja a magyar bor népszerűsítése.

A magyar szőlő iránti keresletet tovább növeli, hogy a Magyarországra irányuló lédig – azaz folyó- illetve hordós – borimport jelentősen visszaszorult és az európai szőlőpiaci helyzetet látva nem is tapasztalható annak friss utánpótlása. Így a nagy pincészetek elemi érdeke a magyar szőlőtermelőkkel való együttműködés.

Az agrártárca bízik a szőlőfelvásárlók együttműködési szándékában, azonban, ha a szüret ideje alatt nem látszik előrelépés a tisztességes felvásárlási árak tekintetében, újabb szabályozási eszközök állnak bevetésre készen a szőlőtermelők védelme érdekében – jelentette ki az államtitkár, ismertette a szaktárca lapunkkal.