2024. március 29. péntek Auguszta

Thaiföldre is szállíthatnak baromfitermékeket a hazai vállalkozások

Agro Napló
Pozitívan értékelte a 2016. július 4-8. közötti magyarországi rendszerauditot a Thaiföldi Állategészségügyi Hatóság (DLD), így a jövőben kacsa- és libamájat, valamint napos baromfit és keltető tojást is kiszállíthatnak a magyar vállalkozásoknak a délkelet-ázsiai országba – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A tavaly lezajlott egyhetes ellenőrzés során egy kacsatartó telepet, két keltető és két tenyésztő telepet, valamint két baromfi-feldolgozó létesítményt látogatott meg a thai delegáció. Felmérésük, az érintett vállalkozások vizsgálata mellett a magyar állategészségügyi hatóság felügyeleti rendszerére is kiterjedt. 

A helyszíneken tapasztaltakat a thai hatóság megfelelőnek találta. A kiszállításhoz szükséges állategészségügyi exportbizonyítványok egyeztetését követően elsőként egy sükösdi és egy pusztaföldvári keltető telepről, egy kiskunfélegyházi és egy bábolnai tenyésztő telepről, egy jászszentlászlói kacsanevelő- és tömőtelepről, valamint egy kiskunfélegyházi és egy orosházi baromfi feldolgozó létesítményből indulhatnak majd el a szállítmányok. A vizsgálat során a thaiföldi szakemberek a magyar hatósági felügyeleti rendszert kiválónak ítélték. Ennek köszönhetően a jövőben a további jelentkezők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal auditját követően, a DLD látogatása nélkül szállíthatják majd termékeiket a délkelet-ázsiai országba.

A sikeres audit eredményeként a fülöp-szigeteki, valamint a szingapúri mellett újabb exportlehetőséggel bővült a távol-keleti piac a hazai vállalkozások számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!