Tartósan velünk marad több megemelt különadó

Agro Napló
A kormány péntek délután csatolta a 2023-as költségvetésről szóló törvényjavaslathoz a fejezeti köteteket. Ezek közül a legfontosabb a költségvetés középtávú mérlegét bemutató táblázat. Az adatokból a portfolio.hu készített összefoglalót.

Ahogy a Portfolio.hu írja, a táblázatból kiolvasható, hogy milyen költségvetési alappályával számol a kormány, valamint a kiadási és bevételi oldali fő számokból lehet következtetni a kormány jövőbeli lépéseire. Az egyik érdekesség, hogy 2024-től kezdődően jelentős összeget fog felemészteni a költségvetésből az MNB veszteségének megtérítése. Emellett a kormány tartósan számol a Rezsivédelmi Alap fenntartásával és az ebből fakadó költségekkel, vagyis a rezsicsökkentés is velünk maradhat. Kiderül továbbá az is a kormány terveiből, hogy a légitársaságok különadója, a reklámadó és a megemelt tranzakciós illeték 2023 után is velünk lesz a kormány mostani tervei szerint.

A most közzétett kötetek közül a legértékesebb információkat a büdzsé kitekintő fejezete adja. Ez ugyanis tartalmazza az államháztartás mérlegét a 2022-2025-ös évekre vonatkozóan, a főbb kiadási és bevételi számokat részletezve.

Brutális bevételnövekedés jön

Több kedvező üzenetet ki lehet ebből olvasni, amennyiben - és ezt fontos hangsúlyozni - a kormány tartja magát a mostani tervekhez. Ezek közül az első, hogy a kormány tovább csökkenti a költségvetés hiányát a következő években: a jövőre tervezet 3,5%-os GDP-arányos hiánycél után 2024-ben 2,5%-os, 2025-ben 1,5%-os, 2026-ban pedig 1%-os deficittel számol. Az elsődleges egyenleg szintjén már 2025-ben többletbe fordul a költségvetés, a GDP 1,2%-ában, de már 2024-ben gyakorlatilag nem lesz deficit ebben a tekintetben.

Külön érdemes megvizsgálni, hogy a kormány mivel számol a bevételek oldalán. Az első dolog, ami itt feltűnik, hogy

2024-től többnyire valóban visszacsökken azoknak a különadóknak a bevételi előirányzata, amelyet a kormány 2022-ben és 2023-ban az "Extraprofitadó" címén kivet.

Három esetben viszont fennmarad az adott szektor többletterhelése, ezekről részletesebben később írunk.

Eredetileg a kormány azt ígérte, hogy mind a 8 érintett szektor többletterhelése átmeneti időre szól, a különadók növelése és a pótadók kivetése csak két évre lesz érvényben, 2022-ben és 2023-ban. A most benyújtott kitekintő fejezet számai alapján ez csak részben teljesül.

További érdekességek a Portfolio.hu elemzésében ide kattintva!

portfolio.hu
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!