2024. április 26. péntek Ervin

Tanyafejlesztési pályázat jelent meg akár 95% támogatással!

Agro Napló
Megjelent a Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései (VP6-7.2.1.4-17) című pályázati felhívás a Vidékfejlesztési Program keretében – tájékoztatott a palyazatihirek.hu portál. A pályázat során megvalósítható tevékenységek a tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztése.

Célterület szerint egyrészt természetes személyek, másrészt önkormányzatok pályázhatnak. A támogatás összege minimum 200 ezer forint, az 1. célterület esetében maximum 6,2 millió forint, 2. célterület esetében maximum 50 millió forint. Az önkormányzatok esetében tanyányként maximum 8 millió forint lehet a támogatás összege. A támogatási kérelmek 2017. március 31-től május 2-ig adhatók be. 

A felhívás célja azon tanyák infrastrukturális ellátottságának fejlesztése, amelyek villamos energia, vízellátási rendszere, vagy szennyvíz kezelése elavult, illetve nem megfelelően, vagy nem került kiépítésre. A felhívás keretében a tanyákon élő népesség életminősége és a vidék népességmegtartó képességének javulása várható.

A támogatást igénylők köre: 

  • 1. célterület esetében: 18. évét betöltött személyek, akik 2016. január 1-től életvitelszerűen tanyán, mint lakóhelyén, vagy a lakóhelyével azonos településhez tartozó tanyán, mint tartózkodási helyén él, valamint a tanya a körzeti földhivatali nyilvántartás szerint a saját, vagy közeli hozzátartozója tulajdonában van.
  • 2. célterület esetében: települési önkormányzatok, amelyek a fejlesztés helye szerinti tanyás térségen belül helyezkednek el.

A pályázat során megvalósítható tevékenységek:

  • háztartási léptékű szigetüzemű, vagy hálózatra kapcsolt villamos energia rendszer kiépítése: villamosenergia-ellátást biztosító fejlesztés, beleértve a megújuló energiával történő fejlesztést
  • háztartási léptékű ivóvízellátást szolgáló rendszer kiépítése: kútfúrás, vízbeszerző, vízkezelő, víztározó, vízelosztó, víztisztító létesítmények és felépítményei, háztartási törpe-vízmű
  • háztartási léptékű szennyvízkezelést, -tisztítást szolgáló rendszer kiépítése

Az alábbi tanyás térségek külterületein fekvő tanyák, vagyis állandó lakás célú ingatlanok fejlesztése lehetséges:

Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összes települése, továbbá Pest megye Ceglédi, Dabasi, Monori (kivéve Gyömrő), Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei járásának települései.

A támogatás összege 1. célterület esetében maximum 6,2 millió forint, 2. célterület esetében maximum 50 millió forint, de tanyánként 8 millió forint. A támogatás intenzitása az alábbiak szerint kerül eloszlásra:

   nem besorolt  járás  kedvezményezett  járás  fejlesztendő  járás  komplex programmal  fejlesztendő járás

 1. célterület

 (természetes  személy)

 75%  85%  90%  95%

 2. célterület

 (önkormányzat)

 50%  55%  60%  65%

A részletes pályázati felhívásért kattintson ide!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még van elnyerhető forrás öntözésre

Még van elnyerhető forrás öntözésre

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztését célzó pályázaton még van elnyerhető forrás – írja a nak.hu. Az egyszerűbb igénylésért ügyfélbarát...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!