Tanulás és képzés vár a gazdákra: a korábbinál is nagyobb támogatást ad a NAK szakmai munkájához a MATE

Agro Napló
A nyáron írt alá együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), melyben a felek vállalták a hazai agrárkutatási újdonságok minél hatékonyabb tudásátadását, valamint az agrárgazdasági tevékenységeket folytatók innovációra való igényének és hajlandóságának elősegítését. Ezzel kapcsolatban kerestük meg prof. Dr. Gyuricza Csaba MATE-rektort, aki telefonon válaszolt az Agro Napló kérdéseire.

A megállapodás az agrárium minden területére kiterjed és elsődleges célja, hogy a felek elősegítsék az agrárgazdasági tevékenységet folytatók minél szélesebb körű tájékoztatását. Ezen belül az agrárkutatási újdonságokkal kapcsolatos tudásátadás minél hatékonyabb elterjesztését, valamint ezek gazdálkodási gyakorlatba való beépítését is támogatják.

A NAK és a MATE összetett és többrétű, sok helyen kapcsolódó együttműködési gyakorlatot folytat. A kamara mindig is a gazdákat összefogó szervezet volt, amelynek a kapcsolattartás az egyik legfőbb erénye. Ehhez tud az egyetem erőteljes szakmai hátteret biztosítani – mondta prof. Dr. Gyuricza Csaba. Például a NAK szaktanácsadási rendszerének működtetéséhez is folyamatos ismeretszerzésre van szükség, hogy megfelelhessen a legújabb követelményeknek. Ebben is konkrét képzésekkel támogatjuk és segítjük a kamara szakembereit, és ha bármilyen konkrét, különleges kérés érkezik a MATE irányába, ami olyan, specializált vagy új ismeretet igénylő tudást feltételez, ami meghaladja a szervezet képességét, az egyetem örömmel áll rendelkezésre.

Így volt ez korábban is, amikor közvetlen megkeresések jöttek a NAK részéről. Például az azóta a MATE hálózatába szervezett NAIK-ban olyan kutatások is folytak, amik önmagukban is közvetlen szaktanácsadási feladat ellátását jelentették több szakterületen. Ilyen például a növénytermesztés, a szőlészet, a borászat, a halgazdálkodás, a halászat, az erdészet és az öntözés.

A MATE részéről azt szeretnénk, ha ezek a korábbiaknál célirányosabban és szervezettebben történhetnének meg, amiben a kamara vezetésével egyet is értünk. A szorosabb együttműködés érdekében közvetlen kapcsolatra törekszünk, hogy a közel 400 ezer kamarai tagot meg tudjuk szólítani képzésekkel és oktatási programokkal. Fontos, hogy a legkisebb, néhány hektáron gazdálkodóktól kezdve a nagybirtokok irányítóin át a feldolgozókig minden érintett szakembert szeretnénk különleges, szinte rájuk szabott programokkal elérni.

A NAK segítségével ez a kiajánlás közvetlen megkereséssel és információátadással, ha úgy tetszik, direkt marketing módszerrel juthat el hozzájuk. Fontos ugyanis, hogy az oktatás és a képzés nagyon ráfér a magyar agrárszereplőkre, mert a mezőgazdaságban dolgozóknak csupán 3-4 százaléka rendelkezik szakirányú felsőfokú képzettséggel. Ezért is óriási a jelentősége a felnőttképzésnek, amire folyamatos igény mutatkozik. Ezt az igényt szolgáljuk ki azzal, hogy házhoz visszük a lehetőséget a célirányosan szervezett, az érintetteknek hasznos szakmai programokkal. A NAK-nak továbbá a különböző stratégiák kidolgozásában és a jogszabályalkotás támogatásában, valamint a szakmai háttér biztosításában nyújtunk segítséget, amit a nyáron formalizált együttműködés is megerősített.

A MATE célja, hogy a nagy múltú és kiváló adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaság irányításában világszínvonalú módon, a XXI. század technológiai kihívásainak megfelelően szerepet vállaljon a kutatás és fejlesztés területén, az innovációs folyamatokban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. A magyar agrárium versenyképességének növelése érdekében az Egyetem folyamatosan frissíti és megújítja a képzéseit, hozzájárulva a korszerű tudás gyakorlatba történő illesztéséhez – fogalmazott a MATE rektora.

Így valósul meg a NAK-MATE együttműködés a gyakorlatban

A NAK és a MATE közötti együttműködési megállapodás értelmében a két fél törekszik arra, hogy a hatályos jogszabályok és támogatási lehetőségek az agrárgazdasági innovációs törekvések számára kedvezőek legyenek. A két együttműködő fél a minél hatékonyabb tudásátadást szem előtt tartva közös kiadványokat jelentet meg, bemutatókat, konferenciákat és nyílt napokat tart, valamint közös kampányokat valósít meg.

Továbbá együttesen törekszenek az európai uniós pályázati lehetőségek közös kihasználására, az innovációs tevékenységeket támogató pályázatokon való közös szereplésre és további együttműködések kialakítására is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!