A MATE a világ legjobb 12 százalékába került az agrártudományi rangsorban

Agro Napló
Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a MATE a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján.

A 2022-ben produkált 50 helyes előrelépés után idén ismét 50 pozíciót javított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amivel két év alatt már 100 helyes javulást könyvelhet el az intézmény az agrárképzéseket kínáló egyetemek között. Ezzel a MATE Magyarországon az 1., Közép-Kelet-Európában a 6. pozíciót foglalja el, amivel ismét egy lépéssel közelebb került céljához, hogy a régió első számú agráregyetemévé váljon – értesült az egyetem közleményéből az Agro Napló.

A 2023-as rangsor a világ egyre fokozódó nemzetköziesítési trendjét felismerve először értékelte az egyetemek aktív nemzetközi tudományos kapcsolatainak földrajzi sokszínűségét. Ezen a téren a MATE kiterjedt és folyamatosan bővülő európai, ázsiai, afrikai és amerikai akadémiai partneri hálózatának köszönhetően kiemelten teljesített.

A kiváló rangsoreredmény annak is köszönhető, hogy jelentősen növekedett az egyetem magas idézettségű folyóiratokban megjelent tudományos közleményeinek száma, és azokat egyre többen is idézik, ami a MATE kutatásainak szélesebb elismertségét jelenti.

„Egyetemünk 2021. február 1-jei megalakulása óta kiemelt hangsúlyt fektet az oktatás-kutatás teljes megújítására, a külföldi hallgatók intenzív toborzására, a publikációs tevékenység tudatos erősítésére, és arra is, hogy minél több projektben és minél szorosabban együtt tudjunk működni a legmodernebb technológiákat alkalmazó hazai és nemzetközi stratégiai partnereinkkel. Ennek köszönhető az, hogy a MATE partnerhálózata a rangsor által vizsgált ötéves időszakban már több mint 300 intézményre terjedt ki, kutatóink pedig ez idő alatt 56 ország szakembereivel publikáltak közös tudományos eredményeket” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

A felsőoktatási intézményeket minősítő brit Quacquarelli Symonds (QS) március 22-én tette közzé az aktuális QS World University Rankings by Subject ranglistáját, melynek összeállításakor az agrár tudományterületen összesen 1274 egyetemet elemeztek a tudományos és munkaerőpiaci hírnév, a közlemények idézettsége, az oktatók publikációs tevékenysége és a nemzetközi kutatási háló alapján.

A magyar egyetemek közül a Debreceni Egyetem a 251-300. helyen követi a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet az agrártudományi rangsorban.

(Forrás: MATE)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fontos összefogás a magyar agráriumban

Fontos összefogás a magyar agráriumban

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mező...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?