Százból csak 11 cent jut a termelőknek

Agro Napló
Az élelmiszerárak töredéke jut el a termelőkhöz, egyre romlik a farmerek jövedelmezősége – hívta fel hálaadásnapi közleményében az amerikai polgárok figyelmét az Amerikai Farmerszövetség.

Generációk óta nem volt olyan mértékű visszaesés a jövedelmezőségünkben mint amit napjainkban kell elviselnünk - fakadt ki az Amerikai Farmerszövetség (NFU) elnöke. Az amerikai termelők legerősebb érdekképviselete a Hálaadás napját (november 22.) használta fel arra, hogy a lakosság figyelmét ráirányítsa az élelmiszer-előállítás legfontosabb szereplőinek romló élethelyzetére - írta az allattenyesztok.hu.

A szervezet közleménye szerint minden egyes dollárból, amit élelmiszerre költöttek az amerikaiak a Hálaadás napján, mindössze 11 cent jut a farmereknek. Éves átlagban sem sokkal nagyobb ez a szám, hiszen alig éri el a 15 centet. A fennmaradó 85 centen az integrátorok, kereskedők, feldolgozók és a kiskereskedelem osztoznak.

Az USA-ban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. A  négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora. A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A hálaadást követő pénteken hagyományosan igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, és ennek hatására tipikusan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!