Súlyos higiéniai problémák a Békés megyei állattartó telepen

Agro Napló
Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Fotó: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Súlyos higiéniai hiányosságokat és az állattartásra vonatkozó jogszabálysértéseket tártak fel a Nébih szakemberei egy békés megyei kistermelő ellenőrzése során. A vizsgálat helyén fellelt 68 sertés jelöletlen volt, az állattartó azok származását, állategészségügyi státuszát nem tudta igazolni. A kistermelő az állatállományról nem vezetett nyilvántartást, ahogy az állatokon végzett gyógykezeléseket és takarmányozásukat sem dokumentálta. A jogellenesen helyben vágott sertések esetében a kötelező húsvizsgálat szintén elmaradt – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.

A szennyezett, rendetlen takarmánytároló helyiségben rágcsálóürülék és patkányok is voltak. Az ellenőrök a földön lévő zsákokban, részben közvetlenül a padlón, nagy mennyiségű penészes pékárut is találtak.

Videó: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló előírásoknak az erre szolgáló létesítmény sem felelt meg. Többek között a gyártótér mennyezete, a munkaasztal és a helyiségben lévő gépek voltak szennyezettek, a falakat és a mennyezetet borító gipszkarton burkolat több helyen sérült. Az alapanyagokat és késztermékeket több esetben alátét nélküli ládákban tárolták a padozaton. A zsírolvasztást az ellenőrzés idején az udvaron végezték, az alapanyagot és a készterméket a földön tárolták.

A Nébih a súlyos járvány- és élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az állattartó telep valamennyi egyedére forgalmi korlátozást rendelt el, a kistermelői tevékenység végzését pedig – a hiányosságok kijavításáig – azonnali hatállyal felfüggesztette. Fentieken túl a hatóság azonnali hatállyal kivont a forgalomból 42 tétel, összesen 1701 kg nem nyomonkövethető élelmiszert. 

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. A kistermelő a kedvező eredményű helyszíni, hatósági szemle után folytathatja majd tevékenységét.

Az érintett termelő és a visszahívással érintett élelmiszerek adatai megtalálhatóak a jogsértés listán, ide kattintva.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!