MENÜ

Stabilnak ígérkezik idén a tejpiac

2019.03.08.

Stabilitás jellemezheti idén a tejpiacot, a világpiaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy a nyers tej felvásárlási ára kismértékben emelkedik – mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

 

A csütörtökön megjelent cikk szerint kiemelte, hogy a nemzetközi piaci folyamatok kedvezőek: a globális kereslet gyorsabban fog emelkedni idén, mint a kínálat, ez stabil árakat eredményez, a kismértékű emelkedés lehetőségével. Az Európai Unióban ráadásul tavaly az év második felében több nagy tejtermelő tagországban csökkent a termelés.

Fórián Zoltán elmondta, hogy a stabilnak tűnő helyzet mellett vannak azért bizonytalansági tényezők is az ágazat termelői számára, mint például a Brexit (az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból) vagy a kereskedelmi háborúk. Véleménye szerint azonban ezek nem okoznak nagy zavart a tejtermékpiacokon.

A globális termelés idén egy százalékkal emelkedhet – vélte a szakértő.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzése szerint a tavalyi 96 forintos literenkénti átlagárat idén 98 forintos követheti.