Stabil készletek mellett lejtmenetben az élelmiszerárak

Agro Napló
Romló élelmezésbiztonság a fegyveres konfliktusok és a szélsőséges időjárás hatására.


November folyamán a legtöbb alapvető élelmiszerünk nemzetközi kereskedelmi ára csökkent, a cukrot kivéve, ellentételezve valamelyest az októberi emelkedést.

A FAO élelmiszerár-indexe 1,6 %-kal kisebb értéken zárt (156,7 pont), ami közel 20 %-kal kevesebb a 2014 novemberihez képest.

Ezen belül is a FAO gabona árindex átlagon felül, 2,3 %-kal csökkent, leginkább a kedvező szemesgabona-termésnek az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb kukoricatermelő és –exportáló országában.

Az alacsony energiaáraktól támogatva a növényi olajok ára is mérséklődött, októberhez képest 3 %-kal, ami a szójaültetvények terjedéséhez vezethet az amerikai kontinensen.

A tejtermékek is közel 3 %-kal alacsonyabb szinten cseréltek gazdát a nemzetközi piacon, stabil készleteket sejtetve. A hús ára szintén csökkent, egyedül a cukor esetében figyelhettünk meg – egy harmadik hónapja tartó – erős emelkedést.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői.

Visszafogottabb termelés, de bőséges készletek

A FAO szintén ma kiadott Gabonakészletek és –igények gyorsjelentése az előzetes adatokhoz képest valamelyest visszafogottabb gabonaterméssel számol 2015-re: a becsült 2527 milliárd tonna 1,3 %-kal tér el negatív irányba a tavalyi (rekord)eredménytől. A korrekció fő oka a várhatóan alacsonyabb kínai kukoricatermés.

Becslések szerint a gabonaigény 1 %-kal nő a 2015-16-os idényben (2529 milliárd tonnára), ami egy lassuló tendenciát jelez, vagyis nem kell aggódnunk a bőséges készletek megcsappanása miatt. A növekedés hátterében a bioüzemanyagok az alacsony olajár miatti változó iránti kereslete áll.

Az El Niño okozta extrém időjárás azonban visszavetheti a gabonatermést Afrikában, Ázsiában és a Csendes-óceán térségében, miközben Közép-Amerika és a Karibi-térség országai, és bizonyos ázsiai nemzetek már jelenleg is ki vannak téve a hatásának. Észak-Indiában eközben a szárazság miatt várható szerényebb aratás a 2015-ös szezonban.

Élelmezésbiztonság a fegyveres konfliktusok és a szélsőséges időjárás árnyékában

Jelenleg 33 ország, köztük 26 afrikai, szorul külső segítségre népességük ellátásához a szárazság, áradások és fegyveres konfliktusok miatt, olvasható a FAO legújabb Gabonakilátások és az élelmezés helyzete jelentésében.

A politikai instabilitás miatt romlott az élelmezési helyzet Szíriában és Jemenben, továbbá Nigériában, Kamerunban, Csádban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban – ez utóbbiak esetében jelentős részben az odaérkező menekültek miatt. Nyugat-Afrikában a hármas és az annál is súlyosabb konfliktusban élő 8 millió ember száma várhatóan a 10 milliót is meghaladja majd jövő június-augusztusra.

Afrika keleti részén az Etiópiában tapasztalt súlyos szárazság és az elhúzódó konfliktusok miatt 17 millió ember szorul humanitárius segítségre, ami 50 %-os emelkedés tavalyhoz képest.

A FAO becslése szerint az idei termésátlag Afrikában több mint egy tizedével csökken, miközben globálisan ez a szám csupán 2 % lesz.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!