MENÜ

Regionális mezőgazdasági központ nyílt Szófiában

2015.06.29.

Június 26-án Szófiában magas szintű találkozó keretében nyitották meg a 16+1-es formációban működő Kína és Kelet-Közép Európai országok regionális mezőgazdasági koordinációs központját.

A Bulgária által finanszírozott központ létrejötte fontos mérföldköve a két régió közötti mezőgazdasági kereskedelem fejlődésének azáltal, hogy közvetlen kommunikációs platformot teremt az agrár és élelmiszeripari cégek számára.

A találkozón Magyarország képviseletében Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára vett részt, aki felszólalásában pozitívan értékelte a bolgár társtárca által elindított központ szerepét, mely véleménye szerint a magyar kis és közepes élelmiszeripari vállalatok számára is kiváló lehetőséget ad a kínai piacon való sikeres megjelenésre.

Kínában egyre nő annak a tehetős fogyasztói rétegnek a nagysága, mely kifejezetten keresi a magas minőségű, vegyszermentes európai élelmiszereket. A folyamatosan szűkülő európai piac és az orosz kereskedelmi embargó árnyékában elengedhetetlenül fontos az alternatív piacok felfedezése és kihasználása.

Czerván György a találkozó keretében kétoldalú megbeszélést folytatott Vassil Groudev úrral, a bolgár mezőgazdasági tárca miniszter-helyettesével. A megbeszélésen a felek a Központ működésével kapcsolatos gyakorlati kérdéseken kívül olyan, mindkét ország számára fontos szakpolitikai témákról tárgyaltak mint a GMO-mentes Európa kezdeményezés és a Duna Szója Szövetség adta fehérjetakarmány ellátási lehetőségek.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu