Podcast-beszélgetés a drónok alkalmazásának szabályairól

Agro Napló
A drónok mezőgazdasági célú alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a drónhasználat uniós és hazai szabályozásáról folytatott podcast-beszélgetését a közelmúltban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára.

A beszélgetés során többek között elhangzott: a drónok ipari, mezőgazdasági használata egyre inkább teret kap, a kereskedelem és a hadászat mellett ezen a területen várható ezeknek a korszerű repülőeszközöknek a legnagyobb térnyerése.

A mezőgazdasági drónhasználat szabályozása folyamatban van – állapították meg az eszmecsere résztvevői -, ez alapvetően három terület érint. Az egyik maguknak a gépeknek az engedélyezése, a szükséges protokollok kidolgozása. A másik az, hogy ki „vezetheti” a drónt, azaz milyen jogosítvány szükséges hozzá. Az unió teljesen új szabályozást vezetett be, folyamatban van ennek a hazai leképezése. A hamarosan életbe lépő jogszabály szerint a 120 grammnál – melyeket regisztrálni is kell majd – nehezebb drónok vezetéséhez tanfolyami végzettség szükséges. A harmadik pedig az, hogy mit „szórhatnak ki” a drónok, azaz a felhasználható anyagok köre.

Megjegyezték: a permetezésen kívül például a különféle növénybetegségek meghatározásában vagy akár a vadállományok megfigyelésében, a vadkárok pontosabb meghatározásában is nagy szerepe lehet a drónoknak.

Egyetértés volt abban, hogy a szabályozások kialakításánál a légi közlekedés biztonságára is figyelemmel kell lenni (így például az esetleges balestekre: a drónok esetleges egymással ütközésére, lezuhanására, a repülőgépek zavarásának tilalmára), de a személyes jogokat is védeni kell.

Elhangzott: míg ez idáig mindenhol előzetesen engedélyt kellett kérni a drón használatához, januártól a lakott területeken kívül enyhül ez a szabályozás.

Fontos az is – állapították meg a beszélgetés résztvevői –, hogy hazánk a precíziós gazdálkodásban ne maradjon le más országoktól, hazánknak ugyanis erősnek kell lennie a minőségi élelmiszer-termelésben. A biztonság feladása nélkül biztosítani kell azt, hogy a drónok mezőgazdasági felhasználása fejlődjön, a kormányzat dolgozik a szóban forgó feltételek megteremtésén. Az uniós és a magyar szabályozás is a drónok rendszeres használatának lehetősége felé mutat – ismertette tapasztalatait a NAK elnöke és a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

A beszélgetésről készült videó Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján érhető el, illetve a beszélgetés meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!