MENÜ

Pár nap maradt a nitrátjelentés beadására

2019.03.26.

Az érintett gazdálkodóknak április 1-ig teljesíteniük kell a trágyázásra, trágyafelhasználásra vonatkozó adatszolgáltatást – hívta fel a figyelmet az agrárkamara.

 

A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, valamint a háztartási igényt meghaladó állattartást végzőknek az előző évi trágyázásra, trágyafelhasználásra vonatkozó tevékenységével kapcsolatosan adatot kell szolgáltatni a NÉBIH weboldalán elérhető elektronikus nyomtatványon 2019. március 31-ig, azaz ünnepnap miatt április 1-én éjfélig.

A háztartási igényt meghaladó állattartás vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan. A szervestrágya keletkezéséhez, felhasználási lehetőségeihez nyújthat segítséget az Átlaglétszám és trágyatároló excel számoló segédlet, mely a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet által meghatározott értékeket veszi alapul. A segédlet tájékoztató jellegű, amennyiben használata során eltérést tapasztalható, úgy minden esetben a jogszabályban foglaltak a mérvadók.