Ötven milliárd forintból létesülnek falusi kisboltok

Agro Napló
A Magyar Falu Program keretében több mint 1500 kisbolt részesült vissza nem térítendő állami támogatásban, 121 új kisbolt nyithat meg és 1415 már működő üzlet kapott fejlesztési támogatást – tájékoztatott közleményben a kormányzati hírportálon a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A tájékoztatás kiemeli: a kormány célja a programmal, hogy a kistelepülések által kínált életminőséget folyamatosan javítsa, erősítve ezzel a falvak népességmegtartó erejét.

A 2021-ben első alkalommal meghirdetett kiskereskedelmi üzletek támogatásáról szóló felhívás népszerűségét és létjogosultságát mutatja – húzta alá a kormánybiztos –, hogy a kedvezményezettek 13 milliárd forint önrészt vállaltak, amihez mintegy 40 milliárd forint állami dotációt kapnak. A meglévő üzletek átlagban 22,5 millió forint, az újonnan nyílók 45,5 millió forint támogatást nyertek.

Nagy előrelépés a települések lakói számára, hogy a kisboltok többsége – az alapvető árucikkek értékesítése mellett – többletszolgáltatások biztosítását is vállalta. Így ezres nagyságrendben jönnek létre új közösségi terek, ahol elérhetőek lesznek friss sajtótermékek, szerencsejáték-szolgáltatások, kávé, fagylalt. Az üzletek jelentős részében vény nélkül kapható gyógyszerek és postai szolgáltatások is rendelkezésre állnak majd. A támogatásért cserébe 5 éves fenntartási kötelezettséget vár el az állam, ehhez azonban működési támogatást is nyújt.

A megítélt összeg az üzletek külső, belső felújítására, akadálymentesítésére, energetikai korszerűsítésére, illetve eszközbeszerzésre (pénztárgép, hűtő, fagyasztó, polcrendszer stb), működési támogatásra, akár ingatlanvásárlásra is felhasználható – tartalmazza az összegzés, mindehhez hozzáfűzve: a nyertes pályázók listája a kormányzati portálon elérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új elemmel bővül a Magyar Falu Program

Új elemmel bővül a Magyar Falu Program

„Új elemmel bővül a Magyar Falu Program, több mint 5 millió négyzetméternyi állami tulajdonú ingatlant ajánlunk fel a falusi önkormányzatoknak, hogy a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!