2024. április 25. csütörtök Márk

Optimális időben vetik az őszi növényeket Zala megyében

Agro Napló
Optimális időben, megfelelően előkészített magágyba vetették el az őszi szántóföldi növények nagy részét Zala megyében. A repce már kikelt, a gyomirtások jól sikerültek, az eddigi előrejelzések szerint az növényállomány felkészülten megy a télbe - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője szerdán az MTI-vel.

Horváth Gyula elmondta: a 48 500 hektáros terület közel felén már végeztek az őszi vetésű növényekhez szükséges magágy- előkészítéssel. A repcevetés befejeződött, a tervezett 14 410 hektárnyi vetésterület mintegy 860 hektárral kevesebb lett, az üresen maradt részeken kalászosokkal pótolták a vetést.

    A tritikálé vetésterületét 150 hektárral, az őszi árpáét 860 hektárral növelték, így tritikálét 3680 hektáron, őszi árpát pedig 5280 hektáron termelnek. Az őszi búza tervezett vetésterülete 22 375 hektár volt, de már 22 775 hektáron földbe került a mag. Ha kedvező lesz az időjárás, a gazdák egy része a kukorica betakarítása után, az ősz végén is vet majd búzát. 

    A 49 ezer hektárt meghaladó kukoricaföldeken a termés közel 75 százalékát takarították be. A hektáronkénti termésátlag 5,39 tonna körül alakult, az előzetes becslések szerint a hátralevő táblákon is hasonló, illetve több (5,4-5,5 tonna körüli) hozamra számítanak hektáronként. A kukorica nagy nedvességtartalma miatt néhány területen viszont még várnak a betakarítással a gazdák, hogy csökkentsék a szárítási költségeket - ismertette az igazgató.   

    Beszélt arról is, hogy az 5160 hektárnyi területen termelt napraforgó átlaghozama 2,43 tonna volt hektáronként. A megyében termett jó minőségű és megfelelő olajtartalmú napraforgót az olajiparban használják fel. Az idén 2330 hektáron szóját vetettek, amelynek a termésátlaga 1,6 tonna volt hektáronként. Kisebb, mintegy 337 hektárnyi területen összesen 640 tonnányi burgonyát takarítottak be.  

    Horváth Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy a megye egyes térségeiben a termésátlagok nagy különbséget mutatnak. Az északi, északnyugati területeket jobban sújtotta az aszály, ezért ott alacsonyabb eredményt tudtak elérni, a kukoricát például 1310 hektáron silózni kellett, a kedvezőbb fekvésű részeken viszont a hektáronkénti 7-8 tonna hozam is várható.   

    A kukoricát tonnánként 43-44 ezer forintért tudják eladni, a szója tonnáját 116-118 ezer forintért jegyzik, a napraforgó tonnánkénti felvásárlási ára pedig 81-82 ezer forint, amely kiegészül az olajtartalomtól függő felárral.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!