2024. március 29. péntek Auguszta

Nyilvántartási számot kapnak a vetőmagok

Agro Napló
Mostantól csak hatósági nyilvántartási számmal ellátott vetőmagok forgalmazhatóak Magyarországon. A szaktárca ezzel a visszaélések számának csökkentését és a hatékonyabb ellenőrzést szeretné elérni.

A hatósági címke adattartalmának kiegészítését írta elő a szántóföldi valamint a zöldségnövények vetőmagjainak forgalmazására vonatkozó szabályoknál a Földművelésügyi Minisztérium. Eszerint Magyarországon mostantól a vetőmagok forgalmazása során, azok csomagolásának címkéjén a hatósági nyilvántartásra utaló számot is fel kell tüntetni. Az új rendelkezés az egységes hatósági rendszer által biztosított nyomonkövethetőség érdekében született meg. 

Ezzel a jelöléssel további lépést tettünk annak érdekében, hogy a visszaélések számát hatékonyan lehessen csökkenteni – fogalmaz a szaktárca kapcsolódó közleménye. A jogszabály módosítása nyomán a vetőmagvak hatósági címkéinek használatával javíthatóak az ellenőrzések, és elkerülhetőek a visszaélések. A változtatással a vetőmagpálya minden szereplője által elvárt minőségi garanciák is biztosítottak lesznek.

A vetőmagtermelés a magyar mezőgazdaság nagy hagyományokkal rendelkező ágazta, a vetőmagvak minősége és szabályos felhasználása alapozza meg az élelmiszerlánc biztonságát. A hatóságilag ellenőrzött fajtaazonos vetőmagvak magas biológiai értékűek, használatuk versenyelőnyt jelent a hazai termelők számára.

Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag-előállításhoz, ezt az előnyt a jövőben is ki kell használnunk – hangsúlyozza a minisztérium. A magyar gazdaság egyik legsikeresebb ágazata a vetőmagtermesztés, hazánk a világ vetőmag exportőrei között a kilencedik, Európában a harmadik helyet foglalja el.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!