MENÜ

NGM: a növekedés lassulása mögött a mezőgazdaság tavalyinál gyengébb teljesítménye látszik

2015.11.13.

A GDP növekedésének lassulása mögött a tavalyinál gyengébb mezőgazdasági teljesítmény húzódik meg, ami az aszályos nyárnak és az előző évi magas bázisnak tudható be, az ipari termelés és a fogyasztás változatlanul dinamikusan emelkedik, a külkereskedelem teljesítménye is látványosan alakul - reagált Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira.

A helyettes államtitkár kiemelte: nem teljesen meglepetés a gazdasági növekedés lassulása, a konvergenciaprogramban jövő évre 2,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizáltak, a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig a növekedést ösztönző intézkedések bevezetésére készül.

A KSH pénteken kiadott első becslése szerint a harmadik negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva az első negyedévi 3,5 és a második negyedévi 2,7 százalék után.

Balogh László rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság teljesítményére hatással volt, hogy az idén 41 olyan hőségnap volt, amikor az átlaghőmérséklet 30 fog felett alakult, illetve 2014-ben az agráriumnak rekordtermése volt.

A helyettes államtitkár a tervbe vett növekedést ösztönző intézkedések között említette az átfogó lakásprogram előkészítését, amelyet a közeljövőben tárgyal a kormány, továbbá az európai uniós pályázatok elbírálásának, a támogatások kifizetésének gyorsítását, a rugalmasabb munkaerőpiaci környezet kialakítását, a hitelaktivitás emelését.

A készülő lakásprogrammal kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta: az több lesz, mint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), az élénkülő lakáspiac, az épített lakások alacsony száma miatt a program az új építésű lakásokat és a használt lakások felújítását egyaránt megcélozza, és a családok támogatásának némi bővítését is jelentheti.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelte, hogy 2013 eleje óta növekedési pályán van az ország, a GDP szerkezete továbbra is kedvezőnek és stabilnak mondható, a bővülés továbbra is meghaladja az uniós átlagot, az emelkedés változatlanul nem az eladósodásra épül.

Az eddigi tényszámok megerősítik, hogy a külső környezetben jelentkező negatív kockázatok, mint a migrációs helyzet, a Volkswagen-botrány, valamint a kínai gazdaság lassulása, egyelőre nem voltak érdemi hatással a hazai folyamatokra - írja közleményében az NGM.

Forrás: MTI