Nemzeti minimum az agrár nemzedékváltásért

Agro Napló
A február 23-i budapesti Fiatal Gazda Konferencián mutatta be a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA „Az ügy, ami összeköt - Nemzeti minimum az agrár nemzedékváltásért” címet viselő anyagát.

Az elmúlt évtizedekben megerősödött családi gazdaságok, üzemek továbbvitele, az agrár nemzedékváltás az egyik kiemelkedő problémája a magyar mezőgazdaságnak. A problémára valódi, érdemi válasszal, megoldással az EU tagságunk kezdete óta – függetlenül a politikai orientációtól - egyetlen kormányzat sem szolgált. A helyzetet az EU címzett, fiatal gazdákat segítő támogatásai sem segítették érdemben. Ezen célzott támogatások végrehajtása, kezdve 2007-től, jóindulattal is csak mérsékelten mondható sikeresnek. Ezek a támogatások azonban jól elhelyezhető témát biztosítottak a mindenkori kormányzati kommunikáció számára.

A nemzedékváltás problematikája összetettebb annál, mintsem néhány EU támogatási jogcímmel meg lehessen oldani. Pontosan a probléma összetettségét kívánja az AGRYA anyaga bemutatni. Az AGRYA meggyőződése az, hogy több kisebb, de egy irányban mutató támogatási, szabályozási, kommunikációs intézkedéssel lehet sikert elérni. Ebből a szempontból a pénzbeli támogatás fontos eleme ugyan a probléma megoldásának, de ugyanúgy csak egy részfeladat.

A javaslat csomag hat részterületen fogalmaz meg javaslatokat. Ezek a következők:

  • A gazdaság átadások adminisztrációja
  • Célzott finanszírozási, támogatási kérdések
  • Földügyi szabályozás
  • Munkaerő, foglalkoztatás, pályaorientáció
  • Szaktanácsadás, képzés, tudás átadás
  • Együttműködések, érdekképviselet, a nemzedékváltás megjelenése az állami struktúrában

Az anyag néhány eleme konkrét jogszabály módosításra is javaslatot tesz. Így a földtörvény elővásárlási, előhaszonbérleti szabályainak, a polgári törvénykönyv öröklési szabályainak, az illetéktörvénynek a módosítása mindenképpen segítené a nemzedékváltást, a fiatalok gazdaságainak megerősödését, elindulását. A pénzügyi ösztönzök jelenlegi formájukban nem adnak igazik lehetőséget egy új gazdaság felépítéséhez, pedig ilyenre voltak jó tapasztalatok az EU tagság előtti időszakban.

Külön foglalkozik az anyag a nemzedékváltást segítő átfogó kommunikációval. Ehhez kapcsolódóan egy kimondottan a nemzedékváltást segítő rendezvény és kommunikációs pályázati pénzügyi alap létrehozását javasolja az AGRYA. Az agrár nemzedékváltásnak jelenleg nincs egyértelmű kormányzati felelőse, nem jelenik meg önállóan kormányzati struktúrában. Ezen is változtatni lenne szükséges, hogy a nemzedékváltáshoz kapcsolódó teendők egy helyről könnyebben koordinálhatók legyenek. A javaslat csomag teljes terjedelmében egyebekben elérhető az agrya.hu weboldalon.

A javaslat csomagot az AGRYA eljuttatja a témában érintett döntéshozóknak, szakmai szereplőknek. Ezen túl megkeressük az értelmezhető agrárpolitikai elképzelésekkel rendelkező és komolyan vehető politikai pártokat is. A választási időszak feltehetően érzékenyebbé teheti a politikusokat a témára. Az AGRYA feladata, hogy ez a figyelem a választások után is fennmaradjon.

A javaslat csomag vitákat indíthat el, hiszen az AGRYA nem állítja, hogy az tökéletes, vagy teljes körű. A javaslat csomag elsődleges célja, hogy megtermékenyítse az agrárpolitikai gondolkodást és felhívja a figyelmet arra, hogy valódi tettekre, intézkedésekre van szükség, ha az agrárium szereplői meg akarnak birkózni a nemzedékváltás kihívásával. Az AGRYA ennek az anyagnak az elkészítésével is azt szerette volna jelezni, hogy készen áll a munkára és elvégzi azt, ami szakmai szervezetként a feladata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!