MENÜ

Nem változtak a bárányár-trendek az EU-ban

Agro Napló 2021.01.15.

Az Európai Unióban továbbra sem változtak a bárányár-alakulási trendek: azaz a nehézbárány-árak ez év első hétében tovább emelkedtek, a könnyűbárány-árakban pedig folytatódott a mérséklődés – közölte az unió bárányár-figyelő rendszere alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2021. január 10-vel végződő első héten mázsánként 625,2 euró, míg a könnyűbárány átlagára pedig száz kilogrammonként 593,8 euró volt. A nehézbárány-árnál 0,3 százalékos volt az emelkedés az egy héttel korábban rögzített árhoz képest a könnyűbárány-árnál pedig 1,1 százalékos volt a mérséklődés (Tavaly az 53. heti árak: nehézbárány esetében 623,2 eurót tett ki, könnyűbárány 600,6 euró volt mázsánként.)

Az idei év első heti nehézbárány-árai 2,1 százalékkal magasabbak, a könnyűbárány-árak pedig 1,2 százalékkal alacsonyabbak az egy hónappal korábban rögzített értékhez viszonyítva. A múlt év hasonló időszakában rögzített értéket a nehézbárány-árak 10,2 százalékkal haladják meg, a könnyűbárány-árak azonban 3,6  százalékkal alacsonyabbak.

Az idei első hétre a nehézbárány-árak Szlovéniában 5,1 százalékkal, Írországban 1,3 százalékkal, Hollandiában 0,5 százalékkal, Olaszországban pedig 0,4 százalékkal emelkedtek. Romániában jelentősen, 21,4 százalékkal, Franciaországban pedig 0,4 százalékkal mérséklődtek az árak. Spanyolországban nem volt változás az előző héthez viszonyítva.

A könnyűbárány-áraknál az elmúlt héten Olaszországban 5,3 százalékos, Szlovéniában 4,4 százalékos, Bulgáriában 3,5  százalékos, Portugáliában 3,2 százalékos, Horvátországban pedig minimális, 0,1 százalékos mérséklődés volt tapasztalható. Spanyolországban nem változtak az árak az előző héthez képest – tartalmazza az összefoglaló.