Nem változtak a bárányár-trendek az EU-ban

Agro Napló
Az Európai Unióban továbbra sem változtak a bárányár-alakulási trendek: azaz a nehézbárány-árak ez év első hétében tovább emelkedtek, a könnyűbárány-árakban pedig folytatódott a mérséklődés – közölte az unió bárányár-figyelő rendszere alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2021. január 10-vel végződő első héten mázsánként 625,2 euró, míg a könnyűbárány átlagára pedig száz kilogrammonként 593,8 euró volt. A nehézbárány-árnál 0,3 százalékos volt az emelkedés az egy héttel korábban rögzített árhoz képest a könnyűbárány-árnál pedig 1,1 százalékos volt a mérséklődés (Tavaly az 53. heti árak: nehézbárány esetében 623,2 eurót tett ki, könnyűbárány 600,6 euró volt mázsánként.)

Az idei év első heti nehézbárány-árai 2,1 százalékkal magasabbak, a könnyűbárány-árak pedig 1,2 százalékkal alacsonyabbak az egy hónappal korábban rögzített értékhez viszonyítva. A múlt év hasonló időszakában rögzített értéket a nehézbárány-árak 10,2 százalékkal haladják meg, a könnyűbárány-árak azonban 3,6  százalékkal alacsonyabbak.

Az idei első hétre a nehézbárány-árak Szlovéniában 5,1 százalékkal, Írországban 1,3 százalékkal, Hollandiában 0,5 százalékkal, Olaszországban pedig 0,4 százalékkal emelkedtek. Romániában jelentősen, 21,4 százalékkal, Franciaországban pedig 0,4 százalékkal mérséklődtek az árak. Spanyolországban nem volt változás az előző héthez viszonyítva.

A könnyűbárány-áraknál az elmúlt héten Olaszországban 5,3 százalékos, Szlovéniában 4,4 százalékos, Bulgáriában 3,5  százalékos, Portugáliában 3,2 százalékos, Horvátországban pedig minimális, 0,1 százalékos mérséklődés volt tapasztalható. Spanyolországban nem változtak az árak az előző héthez képest – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!